Ljubljana
MGML

F. S. Finžgar: Zapuščina strica Jurja

Predvidene projekcije ne bo, lahko pa si dokumentarni film ogledate iz svojega naslonjača!

Četrtek
19
Nov 2020
Čas: 18:00–19:30
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Lastnik fotografije je dr. Janez Bogataj, ki je podnjo zapisal: »Izlet v Podroje na dom Finžgarjevega kaplana Antona Hostnika, 27.11.1932. Z desne: Plečnik (v naročju ima Hostnikovega nečaka), Finžgar, Anton Hostnik, Hostnikov brat.«
Lastnik fotografije je dr. Janez Bogataj, ki je podnjo zapisal: »Izlet v Podroje na dom Finžgarjevega kaplana Antona Hostnika, 27.11.1932. Z desne: Plečnik (v naročju ima Hostnikovega nečaka), Finžgar, Anton Hostnik, Hostnikov brat.« © Fototeka dr. Janez Bogataj

Dostopen je na tej povezavi:


Fran Saleški Finžgar (1871 - 1962) je bil pisatelj, dramatik in duhovnik. Njegov zgodovinski roman Pod svobodnim soncem je doživel številne izdaje in je preveden tudi v druge jezike.

Slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj je prvih 15 let svojega življenja preživel ob pisatelju, saj je bila njegova mama Finžgarjeva nečakinja. Stanovali so v hiši ob Gradaščici, ki je bila med bombardiranjem leta 1945 skoraj porušena. Finžgarja je zasulo do pasu, Janezov oče ga je reševal in še danes imajo spravljeno srajco, ki jo je pisatelj takrat nosil. 

V Janezovi knjižnici najdemo Finžgarjeve knjige, preluknjane od bombnih izstrelkov. Kot otrok je nosil pošto k pisateljevemu prijatelju arhitektu Jožetu Plečniku, se skrival med obiskom škofa Jožeta Pogačnika, hodil s pisateljem na sprehode in preživljal z njim slikovite počitnice. Finžgarjev dom je bil od 30. let 20. stoletja do pisateljeve smrti prostor, kamor so hodili na obisk pomembni slovenski intelektualci, med njimi Finžgarjev največji prijatelj Izidor Cankar.

Po pisateljevi smrti je Bogataj kot mlad etnolog opremil Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah. Naredil je rekonstrukcijo na osnovi pripovedi: pri vaščanih in sorodnikih je poiskal izvirne predmete, za katere je sklepal, da so bili v hiši. To je bil za tiste čase pomemben poseg in je zanimiv tudi zato, ker je bil Finžgar tisti, ki je dal pobudo za odkup in ureditev Prešernove hiše v Vrbi. Dokumentarni film odkriva poti predmetov, ki so iz pisateljeve zapuščine romali v marsikateri dom, portreti, spominske knjige obiskov, fotografije, pohištvo.

Dolžina: 49 min.

Obvezne prijave na brezplačni dogodek na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.


Pet
30
Avg 2024
Glasbeni dogodek
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sob
31
Avg 2024
Delavnica, Prireditev na prostem
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
21
Sep 2024
Sre
2
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji
Sre
9
Okt 2024
Dan odprtih vrat, Voden ogled
Plečnikova hiša • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se