Ljubljana
MGML

Stoletnico naselitve Plečnika v njegov dom v Trnovem obeležili z vodnikom po stalni razstavi v Plečnikovi hiši

V letošnjem oktobru mineva 100 let, odkar se je arhitekt Jože Plečnik za stalno naselil v malo predmestno trnovsko hišo, kjer danes domuje njemu posvečen muzej. Ob praznovanju obletnice je v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane izšel 'Plečnik. Vodnik po stalni razstavi v Plečnikovi hiši'.

Plečnik. Vodnik po stalni razstavi v Plečnikovi hiši
Plečnik. Vodnik po stalni razstavi v Plečnikovi hiši © foto MGML

V vodniku je avtorica razstave in vodnika, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje v MGML, Ana Porok, jedrnato predstavila dejstva o življenju in delu mojstra Plečnika.

Bralec Plečnika spozna kot vsestranskega umetnika: arhitekta, urbanista, oblikovalca, vizionarja, profesorja, prejemnika mednarodnih odlikovanj, pa tudi kot človeka, saj je v vodniku predstavljena njegova družina in nekaj izbranih poglavji iz njegovega zasebnega življenja. Vodnik je obogaten z mnogimi Plečnikovimi citati in nekaterimi citati njegovih sodobnikov v povezavi z njim.

Poseben ton vodniku dajejo uporabljene črno-bele arhivske fotografije iz bogate dokumentacije Plečnikove zbirke MGML, saj biografske točke v življenju Plečnika dopolnjujejo njegovi manj znani portreti, arhivske fotografije realiziranih projektov na Dunaju, v Pragi, Ljubljani ter drugod pa nam predstavijo objekte in ureditve med gradnjo oziroma takoj po dokončanju. V posebnem poglavju so predstavljene tudi arhitektove vizije za Ljubljano, ki pa so zaradi različnih razlogov ostane neuresničene.

Vodnik je že na voljo v trgovini Plečnikove hiše po dostopni ceni, 17 €.


Vodnik je izšel sočasno v slovenski in angleški izdaji.

Format: 160x250 mm, mehka vezava
Jezik: slovenski in angleški
Število strani: 82

Objavljeno: 26. 10. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se