Ljubljana
MGML

***** Strip leta!

O prihajajočem Plečnikovem letu 2022 in stripovski biografiji

Konec letošnjega leta je prav zaradi izjemnega stripa 'Plečnik (in pika)' zagotovo že v znamenju prihodnjega prazničnega leta, ko bomo obeležili 150-letnico Plečnikovega rojstva. Kakšni pa so prvi odzivi na strip in kaj se nam obeta v prihajajočem letu?

Strip 'Plečnik (in pika)' je na voljo tudi v prazničnem paketu Pošiljka kulture
Strip 'Plečnik (in pika)' je na voljo tudi v prazničnem paketu Pošiljka kulture © Luka Ažman / MGML

Razveseljiva je že prva recenzija stripa, ki jo je za Vikend, tedensko prilogo časnika Delo, pripravil Samo Rugelj, revija Bukla – stripu je namenil kar pet zvezdic! Takole je zapisal:

"Slovenski stripar Zoran Smiljanić (1961) se je po svojem petdelnem eposu Meksikajnarji preusmeril v risanje slovenskih stripovskih življenjepisov in skupaj z zgodovinarjem Blažem Vurnikom sta v zadnjem obdobju že realizirala dve izjemni deli, Spomini in sanje Kristine B. (2015) in Ivan Cankar: podobe iz življenja (2018). Najnovejša stripovska monografija o Plečniku je najbrž dosedanji vrh njunega skupnega sodelovanja. Po eni strani je že sam arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) izjemen stripovski material, saj je s svojim arhitekturnim opusom izziv za vsakega, še tako izurjenega ilustratorja ali striparja. Po drugi strani pa je Plečnikova življenjska pot, ki se je večinoma odvijala med Prago, Dunajem in Ljubljano, dovolj razgibana, da v rokah dobrega scenaristično-stripovskega tandema predstavlja podlago, iz katere se da ustvariti odlično biografijo. Rezultat je igriv, vsebinsko in vizualno poglobljen ter kar se da informativen portret Plečnikovega življenja, ki vabi k večkratnemu branju. Strip leta!"

Recenzijo stripa je objavila tudi revija Outsider, kjer je Luka Jerman med drugim zapisal:

"/.../ Rezultat je biografski »fast food« v najboljšem pomenu prispodobe – strip je privlačen, informativen in kratkočasen, prebere se na dušek. Poleg spretnega scenarističnega okvira, ki je zasnovan kot prvoosebna pripoved ostarelega Plečnika o svojem življenju, in ekspresivne stripovske risbe k temu pripomorejo tudi premnoge humoristične (včasih že norčave) domislice na nivoju scenarija in risbe."

"Ustvarila sva stripovsko pripoved in ne strokovne interpretacije Plečnikove umetniške in arhitekturne zapuščine." Prisluhnite še sproščenemu in iskrivemu radijskemu pogovoru novinarke Nine Zagoričnik z obema avtorjema stripa v oddaji Kulturnice na Valu 202 – za poslušanje sledite tej povezavi.

Vabljeni pa tudi k poslušanju radijske oddaje Intelekta, kjer se je z Blažem Vurnikom, soavtorjem stripa 'Plečnik (in pika)', Tomažem Štoko, koordinatorjem projekta vpisa Plečnikovih del na Unescov seznam, in Ano Porok, odgovorno kustosinjo za Plečnikovo hišo, pogovarjala novinarka Liana Buršič. Med drugim so se pogovarjali tudi o uvodu v razstav ter dogodkov polno Plečnikovo leto 2022.

Objavljeno: 8. 12. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se