Ljubljana
MGML

Strip Plečnik in pika doživel že prvi ponatis, razveseljuje pa tudi Plečnikova rojstnodnevna ponudba

Vabljeni tudi na razstavo, ki osvetljuje nastajanje tega izjemnega biografskega stripa

Po dobrem mesecu in pol, odkar je na knjižne police prišel izvirni biografski strip Plečnik in pika, smo že dočakali njegov prvi ponatis! Ob Plečnikovem rojstnem dnevu pa si strip v trgovinici Plečnikove hiše lahko privoščite tudi z 20% popustom.

Razstava Plečnik in pika je v Plečnikovi hiši na ogled vse do 8. maja
Razstava Plečnik in pika je v Plečnikovi hiši na ogled vse do 8. maja © Ana Porok

Konec novembra izdani strip Plečnik in pika, delo uigranega striparskega tandema, ki ga sestavljata dr. Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana, MGML, in priznani slovenski stripar Zoran Smiljanić, je po dobrem mesecu in pol prodaje že pošel. Ravno v dneh, ko smo v Plečnikovi hiši odprli razstavo Plečnik in pika, ki osvetljuje ozadje nastajanja tega izjemnega striporomana, smo v sozaložništvu s Forumom Ljubljana izdali prvi ponatis stripa, ki ga že najdete na prodajnih policah po Sloveniji.

Takole je v recenziji stripa, objavljeni v reviji Outsider, med drugim zapisal Luka Jerman:
"/.../ Rezultat je biografski »fast food« v najboljšem pomenu prispodobe – strip je privlačen, informativen in kratkočasen, prebere se na dušek. Poleg spretnega scenarističnega okvira, ki je zasnovan kot prvoosebna pripoved ostarelega Plečnika o svojem življenju, in ekspresivne stripovske risbe k temu pripomorejo tudi premnoge humoristične (včasih že norčave) domislice na nivoju scenarija in risbe. Za Smiljanića (pravzaprav za strip kot medij) je značilna postmoderna referenčnost s številnimi vizualnimi parafrazami izdelkov visoke in pop-kulture, kar je sam na predstavitvi knjige povezal s številnimi referencami, ki so prav tako prisotne v Plečnikovih delih. Takšna navezava bi lahko zmotila marsikaterega plečnikoslovca, a jasno je, da ambicija stripa ni vstopati na polje akademskega, pač pa podati verodostojno, obenem pa poljudno pripoved za najširšo publiko."

Ob začetku praznovanja Plečnikovega leta 2022, ki smo ga v Plečnikovi hiši obeležili z dnevom odprtih vrat prav na arhitektov rojstni dan, v nedeljo, 23. januarja, smo naše raziskovalce razveselili tudi z rojstnodnevno ponudbo v trgovinici: 20% popust na vse izdelke in publikacije iz lastne produkcije; med njimi tudi strip Plečnik in pika ter knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani Andreja Hrauskyja, Plečnik in sveto dr. Tomaža Jurce in Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano; svinčnik in skicirke, platnena torba in nogavice ter še marsikaj. Posebna rojstnodnevna ponudba velja vse od Plečnikovega rojstnega dne pa do vključno Prešernovega dne, 8. februarja.


Svoj nakup z rojstnodnevnim popustom lahko opravite tudi v naši spletni trgovinici.



Objavljeno: 26. 1. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se