Ljubljana
MGML

Fenomen Plečnikove Ljubljane predstavljen na spletišču britanske nacionalne televizije BBC

Te dni smo si na spletni strani britanske nacionalne televizije BBC lahko ogledali obsežnejši prispevek o arhitekturnem fenomenu – Plečnikovi Ljubljani. V prispevku je kot strokovna sogovornica nastopila tudi Ana Porok, kustosinja Plečnikove hiše.

None
© Martina Žoldoš / za BBC

Prispevek z naslovom 'Inside the stunning 'new Athens' of Central Europe' (Znotraj osupljivih 'novih Aten' Srednje Evrope), ki je bil na spletni strani BBC objavljen v torek, 15. marca, je pripravila neodvisna novinarka in videastka Martina Žoldoš, ki sodeluje z različnimi mednarodnimi mediji. 

"Posebnost (Plečnikove Ljubljane) je v humanističnem pristopu do oblikovanja mesta: se pravi v odprtih prostorih, ulicah, parkih, ureditvah, ki so namenjeni vsem ljudem, pa seveda v Plečnikovi nadčasovni arhitekturi, ki je ne najdemo nikjer drugje," je v prispevku, ki pojasnjuje Plečnikov koncept urejanja Ljubljane in vpis Plečnikovih del na seznam svetovne kulturne dediščine Unesco, povedala Ana Porok, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje v MGML, odgovorna za Plečnikovo hišo. V prispevku je spregovoril tudi poznavalec Plečnikovega opusa, dr. Peter Krečič, ki je med drugim izpostavil: "Plečnik je prišel v Ljubljano z veliko idejo spremeniti Ljubljano v nove Atene."

Na tej povezavi vabljeni k ogledu celotnega prispevka.

Objavljeno: 16. 3. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se