Ljubljana
MGML

Plečnik 150: Zaživela bo Plečnikova trafika na Prešernovem trgu

Dogodki ob Plečnikovem letu 2022

Z združenimi močmi Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v teh dneh oživljamo Plečnikovo trafiko na Prešernovem trgu. Trafika bo skoraj za leto dni postala stičišče dogodkov, povezanih s Plečnikovo dediščino in praznovanjem 150-letnice Plečnikovega rojstva.

None
© Lin Gerkman

Julija 2021 so bila izbrana Plečnikova dela v Ljubljani vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine kot izjemen primer urejanja javnega prostora po meri človeka. Z vpisom na seznam je mednarodna skupnost v arhitektovih delih prepoznala vrednote, ki presegajo nacionalni ali regionalni pomen in so pomembne za celotno človeštvo. Plečnikovi pristopi, ki vključujejo odkrivanje konteksta mesta, raznolikost pomenov in funkcij, ekonomičnost posegov ter predvsem oblikovanje mesta po meri človeka, so postali atributi izjemne univerzalne vrednosti. Vpis na seznam je najvišje mednarodno priznanje na področju ohranjanja kulturne dediščine, istočasno pa nas zavezuje k sistemski skrbi za vrednote, ki jih utelešata Plečnikova arhitektura in urbanizem. To je mogoče le v sodobnem sobivanju s Plečnikovo dediščino, s kolektivnim razumevanjem pomena in vrednot javnega prostora Plečnikove Ljubljane, z nenehnim aktualiziranjem, kontekstualiziranjem in vključujočim vpenjanjem v naš vsakdan.

V ta namen smo glavni deležniki projekta za vpis izbranih Plečnikovih del na Unescov seznam preoblikovali arhitektovo trafiko na Prešernovem trgu v prostor ozaveščanja in posredovanja vrednot Plečnikove Ljubljane. Mestna občina Ljubljana je v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije trafiko prenovila* in jo do marca 2023 zaupala v upravljanje Muzeju in galerijam mesta Ljubljane (MGML). Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in MGML bosta v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo skrbela za program trafike; ta bo vključeval razstave, predavanja in vodstva po mestu. V poletnem času bo tu potekal del programa BIO 27: Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost. Znotraj slednjega bo interdisciplinarna skupina Garnitura pripravila poučen in zabaven projekt, ki temelji na Plečnikovih načelih in igrivem arhitekturnem jeziku in ki bo integriran v ljubljansko mestno središče. Ekipa Garniture je ob tem izpostavila: »V okviru javnega programa bienala BIO 27 nameravamo v središču Ljubljane vzpostaviti začasni kultni Plečnikov kiosk z drugačnim namenom uporabe. Služil bo kot prostor za improvizirane dogodke in izhodiščna točka za različne programe, s katerimi bomo predstavili Plečnikovo dediščino. Na tej informacijski točki bomo predstavili različne vidike in nove izdelke in jih povezali v celoto.« 

Trafika tik ob mojstrovem Tromostovju bo tudi zgovorno svarilo, kako se soočati z izzivi komercializacije, nepremišljenih posegov v dediščino ali neprimernega upravljanja. Priložnost, da ohranimo kakovosten javni prostor in ga uživamo v vsej njegovi polnosti, je v sozvočju s sporočilom, ki ga z vpisom posredujemo domači javnosti in mednarodni skupnosti.

Naj bo Plečnikova dediščina prostor razmisleka o vrednotah javnega prostora, o njegovih funkcijah, kakovosti in pomenu za prebivalce. Druži nas razmislek o kakovostnem okolju za dobrobit posameznika in družbe, ki upošteva dosežke preteklih obdobij in sodobne posege, pri presoji kakovosti pa ob gospodarskih in funkcionalnih vidikih upošteva tudi načela občutenja prostora, konteksta in lepote. Plečnik nas spodbuja, da področje arhitekture in grajenega okolja povežemo z načeli zelenega dogovora, trajnostnega razvoja in vključujoče družbe.


Koordinatorji programa trafike: Tomaž Štoka (MAO), Milan Dinevski (BIO), Maja Kovač (MGML)

Avtorja besedila: Tomaž Štoka in Špela Spanžel


PROGRAM V PLEČNIKOVEM LETU (MAO/MGML)** 

Plečnikova Ljubljana na starih fotografijah
> Mala galerija, Cankarjev dom, Ljubljana
> 5. 5.–18. 9. 2022

Kamen, papir, škarje. Arhitekturna dediščina v grafiki
> Plečnikova hiša, MGML
> 13. 5.–14. 10. 2022

Zgodbe moderne arhitekture. Supervernakularno: Oblikovanje za regenerativno prihodnost (BIO 27)
> Plečnikova trafika, Prešernov trg, MAO
> 25. 5.–29. 9. 2022

Plečnik: metropola, kraj, vrt
> Mestni muzej Ljubljana, MGML
> 16. 6. 2022–12. 2. 2023

Plečnik in reka: ureditev nabrežij in mostov v Ljubljani (videoprojekcija) 
> Plečnikova trafika, Prešernov trg, MGML
> 27. 6.–3. 7. 2022

Plečnik in voda: vodnjaki v mestu (videoprojekcija)
> Plečnikova trafika, Prešernov trg, MGML
> 25.–31. 7. 2022

Plečnik in sveto (videoprojekcija)
> Plečnikova trafika, Prešernov trg, MGML
> 1.–7. 8. 2022

Fragmenti dokumentarnega filma o Plečniku, 1951–1952 (videoprojekcija)
> Plečnikova trafika, Prešernov trg, MGML
> 19.–25. 9. 2022

 Arhitektura v živo
> Plečnikova trafika, Prešernov trg, MAO
> 27. 6.–3. 7. 2022; 25. 7.–7. 8. 2022; 19. 9.–25. 9. 2022

Stari-novi svet. Jože Plečnik in njegov miljé
> Muzej za arhitekturo in oblikovanje
> 20. 10. 2022–1. 3. 2023

Plečnikova šola v Ljubljani
> Plečnikova hiša, MGML
> 21. 10. 2022–29. 1. 2023

Vidno-nevidno. Sodoben poklon Plečnikovemu opusu
> Plečnikova hiša, MGML
> 8. 11. 2022–8. 1. 2023


Partnerji projekta Plečnikova trafika:

Muzej in galerije mesta Ljubljane / Plečnikova hiša, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, BIO27, Mestna občina Ljubljana, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Center za kreativnost

*Prenova trafike bo predvidoma zaključena junija 2022.

**Odebeljeni so dogodki v Plečnikovi trafiki

Objavljeno: 25. 5. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se