Ljubljana
MGML

Plečnikova piramida in Krožnik Plečnikovih arhitekturnih okusov – žirijo prepričali kar dve sladici

Na presenečenje finalistov je strokovna žirija na zaključnem dogodku kreativnega kulinaričnega natečaja za mlade Okusi s Plečnikovega vrta izbrala kar dve zmagovalni sladici. Slavili sta Plečnikova piramida, ki jo je pripravila Manca Bogataj, in Krožnik Plečnikovih arhitekturnih okusov, ki ga je pripravil Lan Verko.

Člani žirije in zmagovalca (od leve proti desni): dr. Lea Kužnik, Nejc Kovačič, Bruno Šulman, Lan Verko, Daniela Rimei, Ana Porok
Člani žirije in zmagovalca (od leve proti desni): dr. Lea Kužnik, Nejc Kovačič, Bruno Šulman, Lan Verko, Daniela Rimei, Ana Porok © Matevž Paternoster / MGML

»Cilj natečaja je bil poiskati najboljšo povezavo med kulinariko in arhitekturo. V finalu smo imeli pet zelo različnih sladic, nekatere z zelo močnim konceptom in nekatere odlične po okusu. Zmagala je sladica, ki je v celoti izpolnila vse kriterije. Plečnikova piramida Mance Bogataj je že na videz veličastna in ni dvoma, kaj predstavlja, odlikuje pa jo tudi vrhunska tehnična izvedba in lepo uravnoteženi ter kreativni okusi. Plečnikova piramida je zagotovo popolna upodobitev povezave med Plečnikom in sladico. Prepričal pa nas je tudi Lan Verko s svojim Krožnikom Plečnikovih arhitekturnih okusov, saj se je zelo približal Plečnikovim konstrukcijam, sestavine z njegovega vrta pa je uporabil zelo premišljeno in uravnovešeno,« je o končnem izboru kar dveh zmagovalcev natečaja zapisala žirija v sestavi Bruno Šulman, lanskoletni zmagovalec oddaje MasterChef Slovenija in ambasador projekta; Ana Porok, kustosinja Plečnikove hiše; dr. Lea Kužnik, predstavnica Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana; Daniela Rimei, predstavnica AMAT – Associazione Marchigiana Attività Teatrali in Nejc Kovačič, vodja digitalnega marketinga v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Zmagovalca Manca Bogataj in Lan Verko sta poleg praktičnih nagrad prejela tudi veliko nagrado: novembra 2022 bosta Plečnikovo hišo zastopala na delavnici in dogodku na prestižnem umetnostnem Beneškem bienalu. Dogodek bo potekal kot zaključek evropskega projekta UpCreate, v okviru katerega umetnost (arhitekture) povezujejo s kulinariko. Pri projektu poleg Muzeja in galerij mesta Ljubljane (Plečnikove hiše) sodelujejo še Univerza Aalborg (Danska), AMAT – Associazione Marchigiana Attività Teatrali (Italija), Muzeji umetnosti Skagen (Danska), Kiparski muzej Einar Jónsson (Islandija), ARGE Gustav Mahler Festival Steinbach (Austria) in Alchemist Taste Lab (Danska).

Objavljeno: 6. 6. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se