Ljubljana
MGML

Ljubiteljem Plečnika na Češkem zdaj strip Plečnik (in pika) na voljo v češčini

Pri češki založbi Grada Publishing je te dni izšla češka različica stripa Plečnik (in pika), izvirna biografska pripoved o življenju Jožeta Plečnika. Slovenska različica stripa pa je zaradi izjemnega povpraševanja doživela že drugi ponatis.

Strip Plečnik (in pika) je prava prodajna uspešnica
Strip Plečnik (in pika) je prava prodajna uspešnica © Andrej Peunik / MGML

"Veseli smo, da se je praška založba Grada Publishing odločila izdati strip Plečnik (in pika) v češčini. Tako se Plečnik simbolno vrača v mesto, ki ga je s prenovo gradu na Hradčanih zaznamoval bolj kot katerikoli drug arhitekt. Še bolj pomembno pa je, da bo strip dostopen bralcem na Češkem, v kulturnem okolju, ki ga s slovenskim še najbolj povezuje prav delo Jožeta Plečnika," je ob izidu stripa na Češkem povedal dr. Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana in avtor scenarija za strip. Slednjega je ustvaril v sodelovanju z izvrstnim striparjem Zoranom Smiljanićem, ki je v stripu mojstrsko upodobil Plečnika v različnih življenjskih situacijah, predvsem pa njegovo brezčasno arhitekturo.

Strip, ki je izšel konec novembra 2021 kot napoved Plečnikovega leta 2022, je bil v izvorni, slovenski različici prvič razprodan že v januarju 2022, po prvem ponatisu pa te dni na police prihaja že njegov drugi ponatis. Predvidoma v juliju 2022 lahko pričakujemo še angleško različico, ki bo na voljo v trgovini Plečnikove hiše in na izbranih prodajnih mestih po Sloveniji.

Objavljeno: 9. 6. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se