Ljubljana
MGML

Plečnikovo leto na knjižne police prinaša drugo, dopolnjeno izdajo knjige 'Plečnikova arhitektura v Ljubljani'

Plečnikovo leto 2022

V znamenju letošnjega obeleževanja Plečnikovega leta, lanskega uspešnega vpisa Plečnikove Ljubljane na seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO ter zaradi izjemnega povpraševanja in posledično razprodaje prve izdaje, smo v sozaložništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane in galerije DESSA izdali drugo, dopolnjeno izdajo publikacije Andrej Hrausky: Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Knjiga, ki so jo podprli številni pokrovitelji, je izšla pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Predstavitev druge, dopolnjene izdaje vodnika na vrtu Plečnikove hiše
Predstavitev druge, dopolnjene izdaje vodnika na vrtu Plečnikove hiše © dokumentacija MGML

»Vodnik 'Plečnikova arhitektura v Ljubljani' (MGML, DESSA, 2017) je razprodan. Nerodna reč, da bi v Plečnikovem letu umanjkal vodnik po njegovi arhitekturi, še posebej, ker je bila Plečnikova Ljubljana lani vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine. Zato sem toplo pozdravil pobudo MGML in Desse, da pripravimo ponatis, ki sem ga hkrati izkoristil za mnoge dopolnitve,« je razloge za novo izdajo knjige navedel avtor Andrej Hrausky.

Druga, dopolnjena izdaja vodnika Plečnikova arhitektura v Ljubljani prinaša kar nekaj dopolnitev: poleg novega, osveženega uvodnika, priročnega seznama vseh Plečnikovih del, vpisanih na Unescov seznam svetovne dediščine ter jasne označitve teh del v knjigi, preoblikovanja nekaj strani in dopolnitve slikovnega gradiva, je avtor knjigo dopolnil kar s tremi novimi Plečnikovimi deli. »Za dve smo šele zdaj lahko dokazali Plečnikovo avtorstvo, eno pa je bilo šele nedavno postavljeno. Malokdo ve, da je Plečnik postavil kip kralja Aleksandra, izdelal ga je Nikolaj Pirnat, v veži Ljubljanske univerze, ki se je tedaj po njem tudi imenovala. Šele zdaj smo našli pismo predsednika akademije, ki je Plečniku naročil oblikovanje spominske plošče na stavbi, v kateri je živel France Prešeren. Od lani pa Grajski hrib krasi rekonstrukcija Plečnikovega čebelnjaka, ki ga je Plečnik zasnoval za vrt v Masarykovi letni rezidenci v Lanyih pri Pragi. Poleg dopolnitev je bilo potrebno tudi komentirati spremembe, ki so se zgodile v zadnjih letih: nova streha nad Križankami, objavili smo, da je kip v Šlajmerjevem parku rekonstruiran, da so končno popravili ograjo balkona na Šancah in podobno. Tako smo na koncu dobili drugo izpopolnjeno izdajo v slovenščini in angleščini,« je še dodal Hrausky.

Tako kot prva je tudi druga, dopolnjena izdaja vodnika Plečnikova arhitektura v Ljubljani izšla v sozaložništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), ki v okviru Plečnikove hiše skrbi za bogato Plečnikovo zbirko, in galerije DESSA, edine slovenske galerije, specializirane za arhitekturo. Blaž Peršin, direktor MGML, je pri tem izpostavil: »Ponatis dopolnjene izdaje Plečnikove arhitekture v Ljubljani odgovarja na izjemno zanimanje za Plečnikovo arhitekturo, predvsem za njegov ljubljanski opus. Vsi izvodi prejšnje izdaje so namreč pošli. Plečnik nam podarja blagovno znamko, ki jo moramo negovati in predstavlja sinonim za naše glavno mesto. V jubilejnem letu, ob 150-letnici njegovega rojstva, je živo zanimanje za njegovo delo tudi napotek, kako ga beremo, kakšne vzvode premisleka o arhitekturi, bivanju nam je zapustil. Plečnik je lahko zelo sodoben, če ga uzremo na ustrezen način. In prav ta knjiga odstira marsikatero skrivnost.«

Direktorica galerije DESSA Maja Ivanič pa dodaja: »Navkljub mnogoterim možnostim digitalnega sveta je tiskana knjiga še vedno najbolj prijazen, zanesljiv in trajen vir informacij. Veseli smo, da zanimanje za Plečnikovo arhitekturo narašča v slovenskem in mednarodnem prostoru. Posebej veseli smo, da smo lahko s pomočjo pokroviteljev letošnjo 150. obletnico Plečnikovega rojstva in lanskoletni vpis njegovih del na UNESCOV seznam svetovne dediščine obeležili z dopolnjenim ponatisom izjemne, leta 2021 razprodane knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani.«

Na izredno veselje sozaložnikov in avtorja je druga, dopolnjena izdaja knjige izšla pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Prof. dr. Irena Mlinarič Raščan, predsednica Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, je ob tem poudarila: »Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. Nedavni vpis izbranih Plečnikovih del v Ljubljani na UNESCO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine je visoko mednarodno priznanje za varovanje in vrednotenje arhitekturne dediščine, pomembne za človeštvo, obenem pa zaveza za njeno še skrbnejše varovanje in vključevanje v sodobno življenje.«

Pomen predstavitve in približevanja Plečnikove bogate ljubljanske dediščine v knjižni obliki so (ponovno) prepoznali številni podporniki in pokrovitelji:

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, BTC, VO-KA, Zavarovalnica Triglav, Atelje galerija, Baumit, Grafika Gracer, Grafolit, Lafarge, Arcadia, M Sora, Swiss pearl in RexKralj.

Objavljeno: 13. 6. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se