Ljubljana
MGML

Plečnikova Ljubljana: mesto kot oder

Zaključni projekt Plečnikove hiše, Pedagoške fakultete UL in umetnic ter umetnikov

Plečnikova Ljubljana: mesto kot oder
Plečnikova Ljubljana: mesto kot oder © Antonio Mitkovski

Na vrtu Plečnikove hiše se je sredi junija zgodilo zaključno poglavje projekta Plečnikova Ljubljana: mesto kot oder, ki sta ga omogočila Plečnikova hiša in Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani. Skupina študentk Oddelka za predšolsko vzgojo Pedagoške fakultete v Ljubljani je z nizom plesnih in gledališko-lutkovnih miniaturk predstavila izbrana poglavja iz Plečnikovega življenja in ustvarjanja.

Dogodek je sledil Plečnikovi ideji, da »med sosedi ne sme biti ograj«, kot je nekoč sam rekel sosedu Finžgarju, župniku v trnovski cerkvi, preden sta skupaj podrla ograjo, ki je Plečnikov vrt ločevala od cerkvenega.

Oglejte si 12-minutni film, ki je nastal ob tem dogodku umetniških miniaturk. Inspiracijo zanje so študentke dobile v življenju in delu Jožeta Plečnika, ki so jih povezale s plesnimi umetnicami, ki so bile Plečnikove sodobnice. Gledališke in lutkovne predstave pa so aktualizirale z družbenimi vprašanji o mejah in distancah.

Idejna zasnova in mentoriranje: Vesna Geršak, Helena Korošec, Ana Duša, Urša Rupnik, Nuša Jurjevič, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani; Ema Marinčič, Matic Šavli – Muzej in galerije mesta Ljubljane

Projekt je sofinanciran iz sredstev internega razpisa UL PEF, šifra projekta UL PEF_5_2022(INT_R), in sredstev Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Objavljeno: 5. 7. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se