Ljubljana
MGML

Plečnik zvezda panela na ICOM konferenci v Pragi

Slovenski in češki strokovnjaki so na prvi dan mednarodne muzejske konference ICOM v Pragi združili moči na posebnem panelu, posvečenem arhitektu Jožetu Plečniku ob 150-letnici njegovega rojstva. Plečnikovo hišo ter raznolike aktivnosti in projekte, ki jih izvajamo ob jubileju, je predstavila tudi kustosinja Ana Porok, odgovorna za Plečnikovo zbirko.

None
© Ana Porok

Na panelu z naslovom Architect Jože Plečnik between Slovenia and the Czech Republic se je Ana Porok osredotočila na Plečnikovo hišo kot toplo gredo kreativnih idej tako za priznanega arhitekta, ki je v njej bival dobrih 30 let, kot tudi danes, ko hiša živi kot muzej in se povezuje z različnimi skupnostmi. S programi, razstavami in drugimi projekti – med drugim sta letošnje jubilejno leto zaznamovali tudi dve publikaciji, strip Plečnik (in pika), ki je izšel že v slovenskem, češkem, nemškem in angleškem jeziku, in druga, dopolnjena izdaja publikacije Andrej Hrausky: Plečnikova arhitektura v Ljubljani, ki je izšla v slovenščini in angleščini – skrbijo za popularizacijo bogate Plečnikove dediščine in ključno sodelujejo pri vzpostavljanju Jožeta Plečnika kot ikone evropske in svetovne arhitekture.

Poleg Ane Porok sta slovenske barve na Plečnikovem panelu zastopala še Tomaž Štoka, koordinator delovne skupine za pripravo Plečnikove nominacije za Unesco, in direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar, ki se je osredotočila na Plečnikovo prenovo cerkve na Ponikvah, ki se trenutno tudi prenavlja.

Sicer pa letošnja 26. generalna konferenca Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) poteka v Pragi od 20. do 28. avgusta, na njej pa Slovenijo zastopa 34 članov, ki delujejo v različnih odborih in aktivno v več panelih razpravljajo o prihodnosti in moči muzejev.

Program celotne konference najdete na tej povezavi.

Objavljeno: 23. 8. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se