Ljubljana
MGML

Izšla je nova slikanica Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani

Plečnikovo leto 2022 razveseljuje tudi najmlajše radovedneže

V ravno pravem času, ko se začenja 38. Slovenski knjižni sejem, smo v počastitev jubilejnega Plečnikovega leta v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane izdali nekaj posebnega: slikanico Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani!

None
© Blaž Gutman / MGML

Najprej se je postavilo vprašanje: Kako resnega Plečnika in njegova najbolj poznana ljubljanska arhitekturna dela približati otrokom?
Odgovor nam je na nek način ponudil kar Plečnik sam, ko se je v fotografski objektiv nasmehnil prav takrat, ko je imel v naročju svojega štirinožnega prijatelja Sivka. In tako se začne zgodba: HOV, HOV, jaz sem Sivko. Sem višavski terier. Po značaju sem lovski pes, a živim v Ljubljani, v Trnovem. V moji hiši živita še Jože, ki kar naprej riše, in Urška, ki gre na mojo srečo kdaj pa kdaj tudi k mesarju …

Psiček Sivko, čigar najhujši sovražnik je DOLGČAS, je lik, ki v slikanici o pasjem potepanju po Plečnikovi Ljubljani otroke popelje skozi ključna spoznanja o tem, kdo je bil Plečnik, kaj in koliko je delal, kdo so bili njegovi prijatelji ter s kom je živel v svoji hiši v Trnovem. Prav tako spoznamo nekatere njegove stavbe v Ljubljani, ki jih mladi bralci že, ali še ne, poznajo. Vizualno so izpostavljeni Plečnikova hiša, Trnovski most, Narodna in univerzitetna knjižnica, Tromostovje in tržnice.

Avtorica besedila Ema Marinčič je v Mestnem muzeju Ljubljana in Plečnikovi hiši že 15 let zaposlena kot pedagoginja, ki snuje programe prav za najmlajše obiskovalce. Njeno poznavanje otroškega zaznavanja sicer abstraktnih tem (zgodovina, arhitektura, umetnost) jo je vodilo pri pisanju zgodbe, ki se osredotoča na opis prav posebnega dneva ter na čustva in občutenja glavnega pripovedovalca – psička Sivka. Plečnika, njegovo osebnost in delo slikanica bralcu predstavi skozi oči veselega, nagajivega, zdolgočasenega, muhastega in tudi užaljenega psička, s katerim se otrok lahko poistoveti. S Sivkom se lahko poistovetijo otroci, ki imajo radi živali in doživljajo podobne občutke kot sam kuža skozi zgodbo. 

Ilustratorka Nuša Jurjevič je s svojimi ilustracijami izrazila izjemni posluh in sposobnost, kako likovno upodobiti vzdušje Plečnikove dobe in arhitektov odnosa do dela. Vizualna podoba slikanice izhaja iz prepleta med resničnim in domišljijskim svetom. Ilustracije ne prikazujejo stvarnosti kot take, ampak Sivkovo realnost − Ljubljano skozi oči kužka, ki svojega lastnika in njegove stvaritve občuduje, hkrati pa jih gleda z igrivim, osebnim pogledom, kot priložnost za nove dogodivščine in spoznanja. Tehnično je ilustratorka prepletla akvarelne nanose v pastelnih odtenkih, perorisbe in svinčnik. Na nekaterih ilustracijah najdemo sledi svinčnika in ravnila, torej detajle, ki se navezujejo na Plečnikov poklic, pri katerem velik del predstavlja skiciranje, načrtovanje. Perorisba je zrisana v rjavih, zemeljskih odtenkih; Plečnik je namreč v svoje stvaritve vključeval naravne materiale, prav tako je bil pozoren na trajnostno naravnanost gradnje. Kontrastni modrozeleni odtenki opisujejo pravljično Ljubljano, odeto v modrino neba in zelene površine, obenem pa skupaj s praznim prostorom odpirajo možnost osebnim interpretacijam.

Slikanica je namenjena otrokom od leta, ko začno skupaj s starši listati knjige oz. gledati slikanice. Slikanica je zasnovana tako, da je privlačna tudi brez branja besedila, saj na začetku slikanice lahko preberemo navodilo, da se na vsaki strani slikanice skriva kost, ki jo je kuža Sivko skril. Z iskanjem detajla tako otroci na vizualen način spoznavajo Plečnikovo arhitekturo ter vzdržijo s pozornostjo skozi celotno knjigo, četudi še ne beremo besedila.

Slikanica je že na voljo v trgovinah Plečnikove hiše in Mestnega muzeja Ljubljana, v spletni prodaji shop.mgml.si ter v bolje založenih knjigarnah.


Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani na 38. Slovenskem knjižnem sejmu

Od 22. do 27. novembra se bomo na Gospodarskem razstavišču zopet srečevali založniki, knjigotržci ter knjigoljubci! Organizatorji sejma navajajo kar nekaj razlogov, zakaj je po dveh letih spletne izvedbe ponovno srečanje v živo tako posebno in pomembno. Mi dodajamo še dva:

> slikanico Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani boste lahko prvič prelistali na stojnici knjigarne Buča 

> v sredo, 23. 11., in v soboto, 26. 11., najmlajše knjigoljubce vabimo na Oder mladih na delavnico Plečnik praznuje 150 let. Otroci na delavnici spoznajo genija Jožeta Plečnika ter se preizkusijo v raznovrstnih arhitekturnih veščinah.
za vrtce in šole: 23. 11. ob 9:00, 10:00 in 11:00
za družine: 26. 11. ob 9:00 in 10:00

KOLOFON KNJIGE

SIVKO NA POTEPU PO PLEČNIKOVI LJUBLJANI
Izdal in založil: Muzej in galerije mesta Ljubljane, zanj Blaž Peršin
Avtorica: Ema Marinčič
Redakcija besedila: Ines Drame
Ilustracije: Nuša Jurjevič
Oblikovanje: Urška Dolenc
Lektura: Katja Paladin
Tisk: Alfagraf
Naklada: 500 izvodov
Ljubljana, 2022

Format: 200x270 mm, trda vezava
Jezik: slovenski
Število strani: 28
ISBN: 978-961-95640-3-5
COBISS.SI-ID: 108986627
Cena: 19 EUR

Objavljeno: 22. 11. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se