Ljubljana
MGML

Beležka Plečnik – arhitektov navdih za vse sodobne ustvarjalce

Na pobudo in v sodelovanju Narodne in univerzitetne knjižnice ter Plečnikove hiše je ob Plečnikovem letu nastala beležka Plečnik. Naj postane tudi vaš sopotnik pri ustvarjanju!

None
© NUK

Skicirajte, skicirajte, skicirajte!

To je Plečnik polagal na srce svojih študentov in jih spodbujal, da venomer s seboj nosijo beležko. S seboj jo je nosil tudi sam – v Plečnikovi hiši je ohranjenih več kot 40 arhitektovih beležk! Med njimi najdemo nekaj takih, ki jih je Plečnik sam ponovno uporabil v različnih obdobjih ustvarjanja, najde pa se tudi ena, ki je bila verjetno najprej od Plečnikovega brata Janeza, saj so na hrbtni strani zapisani različni medicinski izrazi v latinščini, ki se jih je mlajši brat učil pri študiju medicine.

In ravno te Plečnikove beležke, dragocene zakladnice njegovih ustvarjalnih idej, smo v Plečnikovem letu na pobudo in v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico digitalizirali. Nastala je krasna nova beležka Plečnik, ki je oblikovno zvesta formatu rokovnika, kot ga je uporabljal tudi arhitekt. Na kar 192 straneh beležke je izbranih več kot 150 risb, skic in zapisov mojstra Jožeta Plečnika – vsekakor krasen izdelek, ki lahko navdihuje vsakega od nas!

Svojo beležko Plečnik si lahko kupite v trgovini Plečnikove hiše, v Mestnem muzeju Ljubljana ali v Narodni in univerzitetni knjižnici ter na spletni strani shop.mgml.si.

Objavljeno: 22. 6. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se