Ljubljana
MGML

Praelementi Plečnikove arhitekture: izid knjige in razstava v Plečnikovi trafiki

Zaključevanje Plečnikovega leta 2022

Še pred zaključkom Plečnikovega leta na knjižne police prihaja nova knjiga z naslovom 'ZGODOVINA PRIHODNOSTI: Praelementi Plečnikove arhitekture', ki jo spremlja tudi istoimenska občasna razstava v Plečnikovi trafiki pri ljubljanskem Tromostovju. Ob razstavi se nam obetajo še tri pop-up prodajalne, na katerih zagotovo najdete kakšno idejo za praznično obdarovanje.

None
© Žan Pirman

ZGODOVINA PRIHODNOSTI: Praelementi Plečnikove arhitekture je naslov študentskega arhitekturnega projekta, izvedenega na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Jurija Sadarja, asist. Ane Kreč in teh. sodelavca Lovrenca Kolenca. Projekt je bil med februarjem in majem 2020 razstavljen v Plečnikovi hiši, razstava pa je bila zaradi pandemije koronavirusne bolezni večino časa zaprta za javnost. Ob zaključku Plečnikovega leta zato projekt v manjši obliki in s tiskom publikacije ponovno obujamo in razkrivamo javnosti.

Knjiga in razstava, predstavljata serijo fotografij in aksonometričnih risb abstraktnih modelov iz lesa, epoksidne smole in mavca – t. i. praelementov, v katerih so študentje strnili ideje izbranih primerov Plečnikove arhitekture. Z njihovim prikazom v obliki tridimenzionalnih arhetipskih predmetov so ustvarili bogat, univerzalen in jasno razpoznaven arhitekturni vokabular, ki je spodbudil zasnovo novih seminarskih projektov. »Prostorski križ«, izpeljan iz kapele Adama in Eve na ljubljanskih Žalah, je s pomnožitvami postal nov oblikovni in konstrukcijski princip za načrtovanje študentskega naselja, rekompozicija »krožne poti« klančine zvonika cerkve sv. Srca Jezusovega v Pragi je kot osrednja os skozi objekt povezala ateljejske prostore nove Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, lahkotnost »baldahina« Bikovskega stopnišča na Praškem gradu se je v kosu pohištva reinterpretirala kot zložljiva španska stena ...

Praelementi, v katerih se prepletata preteklost in sedanjost, so v knjigi in na razstavi predstavljeni kot samostojni artefakti v »kabinetu čudes«, osvobojeni teže arhitekturnega projekta in ujeti skozi fotografski objektiv Matevža Paternostra.


Dogodki ob razstavi:

  • sobota, 10. 12. 2022: Odprtje razstave v Plečnikovi trafiki, Tromostovje
  • sobota, 17. 12. 2022, 10:00–13:00: Pop-up shop v Plečnikovi trafiki, Tromostovje
  • torek, 20. 12. 2022, ob 16:00: Predstavitev knjige v Plečnikovi hiši, Karunova 4–6 | Predstavitev knjige in pogovor z avtorji besedil, prof. dr. Alešem Vodopivcem, izr. prof. dr. Petrom Šenkom, doc. dr. Milošem Koscem, prof. Jurijem Sadarjem, fotografom Matevžem Paternostrom ter študenti seminarja Sadar, bosta moderirala urednica knjige, asist. Ana Kreč, in asist. Uroš Mikanovič.
  • petek, 23. 12. 2022, 10.00–13.00: Pop-up shop v Plečnikovi trafiki, Tromostovje
  • sobota, 14. 1. 2023, 10.00–13.00: Pop-up shop v Plečnikovi trafiki, Tromostovje

Kolofon razstave
ZGODOVINA PRIHODNOSTI: Praelementi Plečnikove arhitekture
Občasna razstava, 10. 12. 2022–6. 2. 2023

Avtorji praelementov − študenti Univerze v Ljubljani, Fakultete za arhitekturo, seminarja prof. Jurija Sadarja 2017/18: Bozja Matija, Brankovič Neža, Burger Nina, Gašperin Miha, Gruevska Magdalena, Hlede Matic, Jaki Neža, Krašovec Nadja, Oblak Sebastjan, Pekolj Pia, Pirih Lara, Podberšič Kristina, Podgoršek Jan, Polič Pia, Poposka Anastasija, Praček Pia, Pranjič Lidija, Prijon Lara, Sevšek Eva, Sičáková Patrícia, Starič Maja, Stojkovska Isidora.

Mentorji: prof. Jurij Sadar, asist. Ana Kreč, teh. sodelavec Lovrenc Kolenc

Kustosinja razstave: Ana Kreč

Objavljeno: 9. 12. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se