Ljubljana
MGML

V novi številki Loških razgledov Ana Porok o ciboriju in kelihu iz Plečnikove šole

Te dni so ustvarjalci publikacije Loški razgledi predstavili novo številko revije, v kateri najdemo tudi poglobljen članek kustosinje Plečnikove hiše Ane Porok. V znamenju razstave 'Plečnik: metropola, kraj, vrt' je pisala o ciboriju in kelihu iz Plečnikove šole, ki sta nastala za župnijo Poljane.

Grabrijanov kelih in Tomažičev ciborij na razstavi 'Plečnik: metropola, kraj, vrt', ki je do 27. avgusta 2023 na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana
Grabrijanov kelih in Tomažičev ciborij na razstavi 'Plečnik: metropola, kraj, vrt', ki je do 27. avgusta 2023 na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana © Karmen Brecelj / MGML

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo lansko obletnico Plečnikovega rojstva obeležili z razstavo Plečnik: metropola, kraj, vrt, ki je še do 27. avgusta letos na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Za to priložnost smo si iz župnije Poljane nad Škofjo Loko sposodili dve liturgični posodi, ki sta širši javnosti zagotovo neznani, sta pa lepa in pomembna primerka oblikovanja Plečnikove šole: Grabrijanov kelih in Tomažičev ciborij.

Obe liturgični posodi sta zdaj osrednje mesto našli v obsežnejšem članku, ki ga je Ana Porok, kustosinja Plečnikove hiše in soavtorica razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt, pripravila za publikacijo Loški razgledi.

V svojem prispevku se Porokova osredotoča na Plečnikovo šolo v Ljubljani, kjer je profesor že v prvem letu študija 1921/22 študente z domačimi nalogami spodbudil k iskanju konkretnih rešitev, ki bi jih bilo možno realizirati.

"Župnik Matej Tavčar iz župnije Poljane nad Škofjo Loko je leta 1922 naročil novo liturgično posodje. Plečnik se je odločil, da bo nalogo zaupal svojim študentom in nato izbral najboljši rešitvi. Izbrana načrta za kelih Dušana Grabrijana in ciborij Franceta Tomažiča je naslednje leto uresničil pasar Ivan Kregar iz Ljubljane. Oba izdelka odlikujeta izvirnost in izjemno kakovostna izdelava. Najboljša učenca prve generacije Plečnikove šole sta se tako s svojima izvirnima liturgičnima posodama postavila ob bok sakralnim delom svojega profesorja,« je o nastanku Grabrijanovega keliha in Tomažičevega ciborija zapisala Ana Porok.

Celoten članek si lahko preberete v publikaciji Loški razgledi 69/2022. Svoj izvod lahko kupite v Turistično informacijskem centru Škofja Loka na Cankarjevem trgu 17 (nekdanja Modrijanova knjigarna) ali v spletni trgovini Muzejskega društva Škofja Loka.


Loški razgledi so domoznanski zbornik z najdaljšo neprekinjeno tradicijo izhajanja na Slovenskem. Pobudo zanje je dalo Muzejsko društvo Škofja Loka, ki jih izdaja že od leta 1954. Izhajajo enkrat letno in prinašajo izvirne znanstvene, poljudnoznanstvene in leposlovne prispevke s področja zgodovinopisja, geografije, narodopisja, naravoslovja, gospodarstva, kulture in družbenega dogajanja v občini Škofja Loka v preteklosti in sedanjosti. Njihovi avtorji so poleg ljubiteljskih raziskovalcev tudi številni priznani in uveljavljeni strokovnjaki z različnih področij raziskovalnega dela. Zaradi bogate vsebine predstavljajo Loški razgledi pravo loško enciklopedijo in so nepogrešljivi vir za strokovnjake in ljubiteljske bralce.

Objavljeno: 26. 6. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se