Ljubljana
MGML

Zmagovalca natečaja Okusi s Plečnikovega vrta potovala v Benetke na zaključno ustvarjalno delavnico EU projekta UpCreate

V tednu med 14. in 19. novembrom 2022 je v Benetkah potekal zaključni del evropskega projekta UpCreate, partner katerega je bil tudi MGML s Plečnikovo hišo. Na zaključku projekta so se pod vodstvom Univerze iz Aalborga, Danska, srečali vsi nacionalni zmagovalci kreativnih natečajev, ki so jih v letošnjem letu partnerji pripravili za mlade v starosti 16–25 let.

Vsi udeleženci zaključnega dogodka EU projekta UpCreate na 59. Beneškem bienalu
Vsi udeleženci zaključnega dogodka EU projekta UpCreate na 59. Beneškem bienalu

Iz Slovenije sta se delavnice udeležila zmagovalca natečaja za izvirno sladico, ki jo je navdihnila Plečnikova arhitektura in sestavine z vrta Plečnikove hiše, z naslovom Okusi s Plečnikovega vrta Manca Bogataj in Lan Verko, ki se jima je pridružila kustosinja Plečnikove hiše Ana Porok.

Po uvodnih predstavitvah partnerjev, nacionalnih natečajev in njihovih zmagovalcev so sledile različne ustvarjalne delavnice, ki so vse udeležence vzpodbudile h kreativnem sodelovanju. Udeleženci so v manjših skupinah po tri ustvarili pet kratkih videov, v katerih so raziskovali odnos okolja, ki nas obdaja, do hrane in njen vpliv na človeka v različnih okoliščinah.

Udeleženci so v intervjujih s profesorjem Markom Pimlottom, Univerza iz Delfta, razmišljali o vplivu hrane v umetnosti in odnosu mladih do nje v sodobnem času. Zbrano gradivo o projektu bo predstavljeno v publikaciji, ki je sočasno z delavnico nastajala v Benetkah in bo izšla v prihodnjih dneh.

Zaključek skupne delavnice in projekta je predstavljal dogodek, ki je potekal v okviru 59. Beneškega bienala v Arsenalu, kjer je v soboto, 19. 11. 2022, ob 13.00 v Sala de l’Armi vodja projekta, profesorica Anna Marie Fisker javnosti predstavila celoten potek in pomen projekta. Na odru sta se ji pridružila še profesorja Mark Pimlott, University of Delft, in Gennaro Postiglione, Politecnico di Milano, ter mladi ustvarjalci s skupnim gibalnim performansom.

Objavljeno: 23. 11. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se