Ljubljana
MGML

Iconic Houses na obisku v Plečnikovi Ljubljani

Od nedelje, 28., do torka, 30. maja, smo gostili udeležence mednarodne konference v organizaciji združenja Iconic Houses, katerega članica je tudi Plečnikova hiša. V okviru konference z naslovom 'Ikone češke avantgarde, avtentičnost in raznolikost stila', katere osrednji del je potekal na Češkem, smo goste konference na po-konferenčnem strokovnem izletu sprejeli tudi v (Plečnikovi) Ljubljani.

None
© Els Zweerink
Ob nedeljskem prihodu sta delegacijo Iconic Houses toplo pozdravila direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin in Špela Spanžel, generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo. Sledil pa je obisk razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt, kot uvertura spoznavanja Plečnikove Ljubljane.

V ponedeljek smo jim na stežaj odprli vrata Plečnikove hiše, saj Plečnikovih del ne moremo zares razumeti, če ne pokukamo v njegovo domovanje in na njegov vrt. Nato pa smo se v družbi kustosinje Ane Porok in umetnostnega zgodovinarja Matica Šavlija odpravili raziskovat Plečnikovo kulturno os. Pot nas je vodila čez trnovski most, mimo Križank in vse do Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer so nas prijazno sprejeli in povabili v Plečnikov hram učenosti. 

Seveda pa smo odkrivali tudi Plečnikovo Ljubljanico, njegovo vodno os, brez katere Ljubljana ne bi bila Ljubljana. Prisluhnili smo kustosinji Nataliji Lapajne (Muzej za arhitekturo in oblikovanje), koordinator nominacije Plečnikovih del na seznam UNESCO kulturne dediščine Tomaž Štoka pa nam je razkril ozadje tega zapletenega in uspešnega projekta.

Večer smo preživeli v družbi še enega velikega mojstra svojih veščin. Obisk razstave Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra, ki je na ogled v Narodni galeriji, nas je popeljal v svet umetnika, nam predstavil njegovo ustvarjanje in njegovo življenjsko zgodbo. V Narodni galeriji nas je ob tem sprejel in nagovoril še Derk Jan Nauta, odpravnik poslov veleposlanika Kraljevine Nizozemske, ki je poudaril pomen sodelovanja in izmenjave idej ter čestital Nataschi Drabbe, pobudnici in ustanoviteljici Iconic Houses, in vsem partnerjem za organizacijo konference.

Torkovo jutro pa je spet minilo v znamenju Plečnika. Ogledali smo si cerkev sv. Mihaela na Barju in Plečnikove Žale, kot vrhunec pa še navdihujočo in edinstveno Vilo Prelovšek. Posebna zahvala ob tej priložnosti gre seveda gospodu Damjanu Prelovšku za njegov sprejem in navdihujoč vpogled v številne simbolne pomene Plečnikovega ustvarjanja. 

Ponosni smo, da smo bili udeleženi kot so-organizatorji tega pomembnega povezovanja med številnimi evropskimi muzejskimi hišami, hkrati pa se združenju Iconic Houses zahvaljujemo za zaupanje! Prav tako pa se toplo zahvaljujemo tudi ostalim slovenskim podpornikom: Ljubljanski potniški promet, Žale, Narodna in univerzitetna knjižnica, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija in Visit Ljubljana.

Objavljeno: 31. 5. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se