Ljubljana
MGML

Mlade kreativce vabimo k prijavi na hekaton Plečnikova Ljubljana

Iščemo nove ideje za interaktivno dopolnitev razstave v Plečnikovi hiši

None
© Jaka Šuln

Zakaj?
Plečnikova hiša je dragocen kulturni biser v srcu Ljubljane, ki hrani edinstveno dediščino slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Zavedamo se, da je treba to bogastvo predstaviti na način, ki bo pritegnil tako ljubitelje arhitekture kot tudi širšo javnost, še posebej mlade, ki so nosilci prihodnjih generacij. Zato organiziramo hekaton, inovativen dogodek, kjer lahko mladi kreativci združite svoje ustvarjalne moči in ideje ter prispevate k sodobni interpretaciji Plečnikove dediščine. Na ta način želimo obogatiti kulturno ponudbo Ljubljane ter obiskovalcem omogočiti edinstveno izkušnjo spoznavanja in doživljanja Plečnikovega dela.

Kje in kdaj?
V Plečnikovi hiši: v petek, 5. aprila 2024, od 14.00 do 18.00, in v soboto, 6. aprila 2024, od 8.30 do 18.00.

Kdo se lahko prijavi in tekmuje?
Na hekaton vabimo mlade kreativne ustvarjalce, arhitekte, razvijalce aplikacij, oblikovalce, zgodovinarje, umetnostne zgodovinarje, tekstopisce, interprete, umetnike in druge posameznike, ki vas zanimajo Plečnikova dediščina, muzejska interpretacija in uporaba novih tehnologij. Spodbuditi želimo vašo kreativnost pri iskanju svežih in inovativnih rešitev!

Kaj ponujamo in kaj pričakujemo?
Hekaton za mlade ustvarjalce organiziramo s ciljem razviti inovativne in interaktivne rešitve za dopolnitev stalne muzejske razstave v Plečnikovi hiši, in sicer v delu, ki se osredotoča na Plečnikovo Ljubljano. Z vašimi idejami želimo obogatiti obiskovalčevo izkušnjo ter poglobiti razumevanje Plečnikove dediščine skozi sodobne tehnološke in interaktivne pristope. S tem bi radi še bolj utrdili položaj Plečnikove hiše kot izhodiščne točke za raziskovanje Plečnikove dediščine in Plečnikove Ljubljane.

Pri vašem snovanju vam bodo z usmerjanjem pomagali mentorji s področij umetnostne zgodovine, arhitekture, marketinga in muzejske interpretacije ter strokovnjaki za pripravo različnih interaktivnih vsebin; s predstavitvijo zanimivih možnosti bodo razširili vaše znanje in vas usmerjali k skupnemu cilju.

Po snovanju idej bo vsaka skupina konec drugega dneva hekatona pripravila kratko, 10-minutno predstavitev (v formatu PPT ali podobni obliki); o zmagovalni predstavitvi bo odločala 3-članska žirija, sestavljena iz predstavnikov Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Najboljšo predstavitev oz. koncept bomo nagradili z denarno nagrado v skupni višini 800 €.

Kdo lahko sodeluje?
Tekmovalci – poziv je odprt za mlade med 18. in 35. letom – se lahko prijavite v skupini z največ 4 člani. Zaželeni (ne pa obvezni) so poznavanje zgodovine, občutek za arhitekturo in za izkušnjo muzejskega obiskovalca, seznanjenost s Plečnikovim delom, poznavanje interaktivnih orodij ter veščine interpretacije in oblikovanja.

Na tekmovanje se lahko prijavite tudi posamezno; v ustvarjalno skupino vas potem razvrstimo mi. Tudi če bo ta skupina štela manj kot 4 posameznike, bo še vedno lahko tekmovala.

Prijave zbiramo do 29. marca 2024.

V tekmovanju bodo lahko sodelovale največ 4 ekipe. Pohitite s prijavo!

Prijavi svojo ekipo >>> Vsa mesta na hekatonu so že zasedena

Za več informacij piši na info@mgml.si 
Pravila in splošne pogoje sodelovanja najdeš >>> tukaj <<<.

Hekaton je organiziran v okviru mednarodnega evropskega projekta Odprti atelje (Open Atelier). Cilj Odprtega ateljeja, interdisciplinarne mreže, financirane v okviru EU-programa Ustvarjalna Evropa, je razviti operativne načrte za nove participativne muzejske izkušnje, usmerjene v občinstvo. Medsektorsko mrežo sestavljajo štiri evropske muzejske hiše (Plečnikova hiša kot del Muzeja in galerij mesta Ljubljane iz Slovenije, Millesgården iz Švedske, Kiparski muzej Einarja Jónssona z Islandije in Umetnostni muzeji mesta Skagen iz Danske), ena organizacija za kreativne performanse (AMAT iz Italije) ter dve univerzi (Politecnico di Milano iz Italije in Univerza Aalborg iz Danske). Z delavniškim pristopom, ki temelji na soustvarjalnih procesih, bo Odprti atelje oblikoval, preizkušal in ocenjeval inovativne strategije in orodja za vključevanje občinstva v sodobno interpretacijo, predstavljanje in uporabo kulturne dediščine.

Objavljeno: 8. 3. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se