Ljubljana
MGML

Prvi soprog in veleposlanik Češke na obisku v Plečnikovi hiši

Danes smo v Plečnikovi hiši sprejeli visoka gosta, dr. Aleša Musarja, prvega soproga Republike Slovenije, in nj. eksc. dr. Jiříja Kudělo, veleposlanika Češke republike v Sloveniji. Gosta sta si v družbi Blaža Peršina, direktorja Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Ane Porok, kustosinje Plečnikove hiše, in avtorice, mag. Darje Pergovnik, ZVKDS, ogledala aktualno razstavo 'Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora'.

dr. Aleš Musar (drugi z leve), mag. Darja Pergovnik (v sredini) in dr. Jiří Kuděla (desno) pri ogledu razstave Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora
dr. Aleš Musar (drugi z leve), mag. Darja Pergovnik (v sredini) in dr. Jiří Kuděla (desno) pri ogledu razstave Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora © Blaž Gutman / MGML
Rdeča nit zanimivega pogovora ob ogledu razstave je bilo povezovanje in odpiranje novih pogledov, kot je to v arhitekturi in urbani podobi mest skozi zelenje, simetrijo in asimetrijo ter z vzpostavitvijo novih in s premislekom o starih cestnih in sprehajalnih povezavah počel Plečnik.

Beseda je tekla tudi o povezovanju Prage in Ljubljane, o pečatu, ki ga je Plečnik neizpodbitno pustil na obeh mestih in o priložnosti, ki jo mesti imata, da se na podlagi Plečnikove dediščine znova in znova povezujeta. 

V ospredju obiska pa je bila seveda želja po tem, da arhitektovo dediščino približamo in naredimo dostopno lokalnim skupnostim, ki jo živijo. Skupaj smo preživeli prijetno dopoldne ob živahni debati in optimističnih možnostih za nova sodelovanja – hvala za obisk in upamo, da se kmalu spet srečamo!

Objavljeno: 4. 3. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se