Ljubljana
MGML

Ideje mladih ustvarjalcev navdušile žirijo na hekatonu Plečnikova Ljubljana

Petek in sobota, 5. in 6. april 2024, sta bila v Plečnikovi hiši v znamenju hekatona Plečnikova Ljubljana, dogodka, ki ga je ekipa hiše izvedla v okviru evropskega projekta Odprti atelje (Open Atelier). Zmagovalna ekipa dvodnevnega tekmovanja je žirijo navdušila z domišljeno dopolnitvijo stalne razstave v Plečnikovi hiši.

Zmagovalci hekatona Plečnikova Ljubljana v družbi Ane Porok, kustosinje Plečnikove hiše
Zmagovalci hekatona Plečnikova Ljubljana v družbi Ane Porok, kustosinje Plečnikove hiše © Blaž Gutman / MGML

23 mladih ustvarjalcev, združenih v šest tekmovalnih ekip, je v okviru 'Izkušnje 1', novega modela vključevanja občinstva v sodobno interpretacijo, predstavljanje in uporabo kulturne dediščine, ki ga Plečnikova hiša razvija v okviru evropskega projekta Odprti atelje (Open Atelier), v petek najprej prisluhnilo zanimivim predavanjem, s katerimi smo jih želeli opolnomočiti pri iskanju idej za interaktivno dopolnitev stalne razstave Plečnik. v Plečnikovi hiši.

Kustosinja Plečnikove hiše Ana Porok je predstavila arhitektovo ustvarjalno pot in njegov neizbrisen vpliv na arhitekturo in življenje Ljubljane. Arhitekturne in oblikovalske koncepte, ki so bili leta 2015 uporabljeni pri postavljanju stalne razstave v Plečnikovi hiši, nam je razkril Matjaž Bolčina, ARP studio, ki je bil v tistem času v okviru arhitekturnega biroja ARREA arhitektura zadolžen prav za postavitev razstave. Sledila je zanimiva predstavitev Nejca Kovačiča, vodje Komunikacijske službe v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, ki je osvetlil nekaj primerov dobrih praks pri uporabi interaktivnih dopolnitev v muzejskih postavitvah. Prvi, predvsem predavanjem namenjen dan, pa je zaključila certificirana interpretatorka Alenka Selčan Božič iz podjetja Art Rebel 9, ki nam je predstavila vključevanje različnih deležnikov kot ključ za kakovostno načrtovanje interpretacije dediščine. Veseli smo, da je predavanjem in predstavitvi EU projekta Odprti atelje prisluhnil tudi Tomaž Štoka, koordinator za Unesco iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Dan smo zaključili s predstavitvijo vsebinskih izhodišč za hekaton, na podlagi katerih so tekmovalci že začeli razmišljati o možnih rešitvah.

Na sobotno jutro se nam je pridružil še zadnji predavatelj, Matjaž Požlep, lastnik podjetja Art Rebel 9, ki nas je fasciniral s fascinacijo in nam na podlagi več primerov muzejskih in interpretacijskih postavitev, ki so jih za različne naročnike realizirali v podjetju, predstavil, kako obiskovalce skozi začetno fascinacijo oz. močno prevzetost potopiti v znanje oz. informacije, ki jih želimo posredovati.

Ekipe so po predavanju v sodelovanju z mentorji Ano Porok, Nejcem Kovačičem in Majo Kovač, vodjo programov v Plečnikovi hiši, še naprej razvijale svoje ideje, za nasvet pa so se lahko obrnile tudi na pridruženega mentorja Matjaža Požlepa.

Popoldne pa so sledile predstavitve idej, ki so navdušile žirijo (Porok, Kovačič, Kovač): domiselnost rešitev, možnosti nove postavitve razstavnega prostora in misel na raznolike ciljne javnosti so bile skupne točke vseh predstavljenih rešitev.

Zmagovalno zamisel, ki je prepričala vse tri člane žirije, je predstavila ekipa štirih študentov arhitekture na ljubljanski fakulteti, ki so jo sestavljali Hana Perkat, Valentina Nedaković, Tinkara Bizjan in Nikolaj Novak.

Žirija je takole utemeljila svojo odločitev:

Avtorji so s svojim delom pokazali odlično upoštevanje in spoštovanje prostora in umestitve idejnega koncepta v širši razstavni prostor hiše. Prostor je bil izkoriščen na izjemen način, kar je omogočilo harmonično in privlačno izkušnjo za obiskovalce. Posebej smo bili navdušeni nad uravnoteženo dinamiko prostora, ki obiskovalca ob sprehodu skozi prostor na različne načine nagovarja in vabi k raziskovanju različnih Plečnikovih ustvarjanj. Avtorji so uspeli preplesti digitalne in analogne vsebine na izredno uravnotežen način. Pohvaliti moramo tudi upoštevanje različnih tipov obiskovalcev. Z raznolikimi pristopi, ki vključujejo vizualno, avditivno in druge načine dojemanja, so avtorji zagotovili, da bo razstava privlačna in dostopna za širok spekter obiskovalcev.

Posebna pohvala gre tudi domiselni prepletenosti pedagoških elementov in elementov za odrasle. Razstava bo tako služila kot prostor za učenje in raziskovanje, obenem pa bo nudila tudi stimulativno izkušnjo za obiskovalce vseh starosti.

Navdušeni nad izvirnimi predlogi mladih ustvarjalcev smo v prijetnem vzdušju zaključili dogodek. Zdaj je naloga ekipe Plečnikove hiše, da razbere, odbere in osmisli možne dejanske dopolnitve stalne razstave, ki predstavlja drugi korak ('Izkušnjo 2') v okviru EU projekta.

Naj pa še omenimo, da so nas razveselili tudi mladi udeleženci, ki so pohvalili dobro in stimulativno vzdušje na dogodku:

»Pri vas sem se imela res super. Vi ste super (ekipa), hiša je super in sam hekaton je bil res super doživetje,« je zapisala udeleženka Neža.

Zahvala gre tudi našemu sponzorju, Spar Slovenija, ki je z naborom dobrot poskrbel za dobro kondicijo in ustvarjalni naboj udeležencev, medtem ko je za odlično kofeinsko podporo skrbela kavarna Mestnega muzeja Ljubljana, STOW Coffee Roasters.

Objavljeno: 11. 4. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se