Ljubljana
MGML

Nova publikacija na primeru arhitekta Plečnika tematizira pripravo sodobnih arhitekturnih razstav

Izšla je publikacija Arhitekturna razstava – Primer Plečnik.

Pred tremi leti, ob snovanju osrednje razstave ob 150-letnici Plečnikovega rojstva – Plečnik: metropola, kraj, vrt v Mestnem muzeju Ljubljana – se je avtorica doc. dr. Nika Grabar, Fakulteta za arhitekturo Univerza v Ljubljani, soočila z dvema izvornima vprašanjema: kakšna je aktualnost Plečnikovih arhitekturnih del in na kakšen način predstaviti njegove arhitekturne objekte.

Publikacija Arhitekturna razstava – Primer Plečnik
Publikacija Arhitekturna razstava – Primer Plečnik

Odgovore na vprašanji je poskušala poiskati tudi s pomočjo dveh intervjujev s priznanima mednarodnima teoretičarkama arhitekture, Mary McLeod in Ano Miljački. Oba intervjuja sta zdaj zaživela še v knjižni izdaji z naslovom Arhitekturna razstava – Primer Plečnik v sozaložništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter s podporo MAO Slovenija.

V publikaciji se avtorica osredotoča na temi arhitekturne razstave in postmodernizma, a pri tem knjiga kot celota hkrati implicitno govori tudi o zgodovini strategij delovanja na področju kritike in kuratorstva kot ključnih silnic arhitekturne kulture sodobnega sveta.

Nova publikacija je na voljo v trgovini Plečnikove hiše.

Objavljeno: 26. 6. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se