Ljubljana
MGML

Odprti atelje: Plečnik v Benetkah dobrih 125 let kasneje

Ko je Plečnik leta 1898 obiskal Benetke, je mesto močno zaznamovalo njega. Dobrih 125 let kasneje pa lahko trdimo, da se je zgodilo obratno – tokrat je arhitekt zaznamoval znamenito italijansko mesto na vodi. Med 8. in 13. septembrom 2024 se je namreč v Benetkah odvijala mednarodna delavnica evropskega projekta Odprti atelje / Open Atelier, pri katerem aktivno sodeluje tudi Plečnikova hiša, MGML.

Benetke kot navdihujoča kulisa mednarodne delavnice Open Atelier
Benetke kot navdihujoča kulisa mednarodne delavnice Open Atelier © M. K. / MGML

S ciljem ustvariti nove participativne muzejske izkušnje in z njimi nagovoriti mlade obiskovalce, je osredji del 6-dnevne mednarodne delavnice zavzemalo sodelovanje med štirimi evropskimi muzeji in ustvarjalnimi študenti italijanske univerze Politecnico Milano (PoliMi). Ti so se v manjših skupinah posvečali izbranim fotografijam, ki smo jim jih predstavniki muzejev podrobno predstavili. Študenti so pod mentorstvom italijanske ilustratorke in umetnice Mare Cerri muzejske fotografije izvirno preoblikovali in jih povezali v skupno zgodbo, katere rezultat je bil kratek video, ki je predstavil zgodbo iz muzeja, ki se je mladih najbolj dotaknila.

"Skupino petih nadobudnih študentov, ki so se posvetili Plečnikovi hiši in so prihajali z vseh koncev Evrope, je najbolj navdušila vsestranskost in celovitost Plečnikovega ustvarjanja. Kot mlade, ki so na začetku svojih kariernih in življenjskih poti, pa jih je nagovorila tudi Plečnikova odločitev, da svoje življenje v celoti posveti delu. Rezultat njihovega dela je izvirna animacija, ki domiselno izraža tako Plečnikovo edinstveno ustvarjalnost kot tudi sodobno in svežo interpretacijo študentov," je o intenzivnem enotedenskem delu z mladimi izpostavila Ana Porok, kustosinja Plečnikove hiše.

Mednarodna delavnica se je zaključila s predstavitvijo projekta Open Atelier in posebno sejo na Beneškem bienalu. Tam so razglasili zmagovalce mednarodnega digitalnega natečaja, ki ga je v okviru projekta organizirala PoliMi, in predstavili njihova nagrajena dela, ki so na kreativne načine s pomočjo dediščine, ki jo hranimo muzeji, opozarjala na cilje trajnostnega razvoja OZN.

Dogajanje celotnega tedna delavnice je lepo povzel polurni video, ki je požel veliko navdušenja, posebej pa velja izpostaviti izvirne kratke animacije, ki so jih ustvarili študentje udeleženci delavnice.

»Najbolj dragocena izkušnja je bilo druženje s kolegi muzealci in sodelovanje z mladimi kreativci, saj z nekaterimi ostajamo v tesnem stiku in že snujemo nove projekte, za katere upamo, da se kmalu uresničijo,« je svoje vtise o delavnici zaokrožila Porok.


O projektu

Cilj Odprtega ateljeja (Open Atelier), interdisciplinarne mreže, financirane v okviru EU-programa Ustvarjalna Evropa, je razviti operativne načrte za nove participativne muzejske izkušnje, usmerjene v občinstvo. Medsektorsko mrežo sestavljajo štiri evropske muzejske hiše (Plečnikova hiša kot del Muzeja in galerij mesta Ljubljane iz Slovenije, Millesgården iz Švedske, Kiparski muzej Einarja Jónssona z Islandije in Umetnostni muzeji mesta Skagen iz Danske), ena organizacija za kreativne performanse (AMAT iz Italije) ter ena univerza (Politecnico di Milano iz Italije). Z delavniškim pristopom, ki temelji na soustvarjalnih procesih, bo Odprti atelje oblikoval, preizkušal in ocenjeval inovativne strategije in orodja za vključevanje občinstva v sodobno interpretacijo, predstavljanje in uporabo kulturne dediščine.

Objavljeno: 2. 10. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se