Ljubljana
MGML

Umrl Andrej Lodrant, zadnji študent, ki ga je Plečnik sprejel v svoj seminar

Prejeli smo žalostno vest, da je v 93. letu starosti umrl g. Andrej Lodrant, zadnji študent, ki ga je Plečnik jeseni 1951 sprejel v svoj seminar na Fakulteti za arhitekturo. Njegovi družini in vsem bližnjim izrekamo iskreno sožalje.

Andrej Lodrant ob obisku Plečnikove hiše leta 2019
Andrej Lodrant ob obisku Plečnikove hiše leta 2019 © dokumentacija MGML

Z g. Lodrantom in njegovo družino smo v Plečnikovi hiši intenzivno sodelovali v Plečnikovem letu 2022 pri pripravi razstave Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani. Takrat je z nami delil svoje dragocene spomine na profesorja, navdušil pa nas je s svojo iskrivostjo in vedrostjo. Kustosinja Ana Porok je skupaj s soavtorjema razstave dr. Tomažem Jurco in Katjo Ogrin na razstavi in v razstavnem katalogu takole predstavila g. Lodranta: 

Andrej Lodrant je bil zadnji študent, ki ga je Plečnik jeseni 1951 sprejel v svoj seminar. Njegovo prošnjo je najprej zavrnil, češ da odhaja s šole in da ne bo več poučeval. "Prepozni ste, odhajam," mu je dejal. Potem ga je vprašal, od kod je doma, in ko je Lodrant odgovoril, da prihaja s Koroškega, se je Plečnik obrnil k svojemu asistentu Tonetu Bitencu: "Tone, a ga vzameva?" Ko mu je ta pritrdil, je tudi Plečnik privolil: "Ja, vas pa vzameva!" Naročil mu je, naj pride naslednji dan ob sedmi uri zjutraj v tretje nadstropje, in tam je bila zanj že pripravljena miza. Ob pol osmih je v seminar prišel tudi Plečnik, vse lepo pozdravil, predstavil Andreja Lodranta in študentom naročil: "To je pa vaš novi kolega, lepo ga sprejmite." 

V prihodnjih letih je Lodrant Plečniku pomagal pri različnih naročilih in projektih, med letoma 1954 in 1956 je sodeloval pri oblikovanju Aškerčevega spomenika, Festivalne dvorane v Ljubljani in paviljona na Brionih. Plečnik je bil za njegovo pomoč hvaležen. Lodrant je bil dober risar, skrbel pa je tudi za stike z naročniki in izvajalci. Profesor mu je večkrat rekel: "Gospod Andrej, se vam zahvalim, da mi pomagate. Dobro, da vas imam! Mojo plačo si bova pa kar delila!" Tako mu je vsak teden v žep potisnil ovojnico z denarjem. Za praznike mu je še naročil: "Gospod Andrej! Za božič domov, za novo leto pa bodite že nazaj!" Andrej Lodrant je bil eden izmed študentov, ki so ob profesorjevi smrti januarja 1957 v avli Univerze kot častna straža stali ob njegovi krsti.

Andrej Lodrant, rojen leta 1932 na Prevaljah, je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani diplomiral leta 1961. Zaposlen je bil v projektivnem biroju Gradbenega podjetja Dravograd, na Zavodu za urbanizem Maribor, v Urbanističnem biroju Ravne na Koroškem, projektivnem biroju Stavbenik Prevalje in gradbenem podjetju Kograd Dravograd. Kot arhitekt je oral ledino v koroški krajini in jo vidno zaznamoval. Posvečal se je številnim vejam arhitekture (urbanizem, projektiranje objektov, notranje opreme, knjižne opreme …), posebej uspešno se je ukvarjal s cerkveno opremo in arhitekturo. Načrtoval je tudi druge javne objekte, denimo hotel Peca v Mežici in šolo v Javorju.


Na fotografijah: 
> Ob obisku Plečnikove hiše v letu 2019 je Andrej Lodrant spet sedel na svoje običajno mesto v risalnici v zgornji okrogli sobi. Takrat je muzeju v hrambo predal tudi dragoceno darilo – prenašalec, risarski pripomoček za načrtovanje, ki ga je sam prejel iz Plečnikovih rok. Ker je imel slabo risalno orodje, mu je Plečnik podaril kar svoje, predmet pa je Andrej Lodrant kot drag spomin na profesorja skrbno hranil do današnjih dni; foto: dokumentacija MGML
> Študent Andrej Lodrant, okoli l. 1951; foto: zasebni arhiv 
> Utrinki z odprtja razstave Nulla dies sine linea. Profesor Plečnik in njegova šola v Ljubljani oktobra 2022. Takrat je Andrej Lodrant z nami delil spomin na Plečnikova večkrat 'skrivna' plačila njegovega dela. Zaupal nam je, da si je s temi plačili zgradil tudi domačo hišo; foto: Blaž Gutman/MGML
Objavljeno: 23. 10. 2024

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se