Ljubljana
MGML

Plečnikova hiša v leto 2018 vstopa z zanimivim razstavnim programom

V letu 2018 v Plečnikovi hiši nadaljujemo z razstavnim programom, ki osvetljuje Plečnikovo delo, stvaritve njegovih sodelavcev in vzpostavlja Plečnikov opus kot navdih za sodobno kreativno ustvarjanje.

None
© Andrej Peunik/MGML

V letu 2018 v Plečnikovi hiši nadaljujemo z razstavnim programom, ki osvetljuje Plečnikovo delo, stvaritve njegovih sodelavcev in vzpostavlja Plečnikov opus kot navdih za sodobno kreativno ustvarjanje.

V Plečnikovi hiši bomo v letu 2018 na ogled postavili tri občasne razstave, z eno razstavo pa bomo gostovali tudi v Pragi.

Prva letošnja razstava z naslovom Plečnik in Rothmayer: dva prijatelja, dve hiši, dve mesti, ki se v Plečnikovi hiši odpira 2. februarja, nastaja v sodelovanju z Mestnim muzejem Praga. Ta upravlja z Rothmayerjevo vilo, hišo Plečnikovega praškega sodelavca Otta Rothmayerja, ki jo je arhitekt zgradil po Plečnikovih načrtih za vilo Stadion.
Pomlad bo zaznamovala razstava z delovnim naslovom Kako narisati mesto?, ki bo osvetlila ustvarjanje oblikovalke Ljubice Sune Čehovin ter povezala dve mestni razstavišči, Plečnikovo hišo in Galerijo Kresija. Ljubica Suna Čehovin v svojih projektih nenehno odpira vprašanja kulturne in naravne dediščine, vrednot, patriotizma in identitete, ena njenih najprepoznavnejših linij izdelkov pa je ravno Zajtrk s Plečnikom.
Oktobra pa v Plečnikovi hiši odpiramo še eno v seriji razstav, na katerih predstavljamo dragoceno gradivo iz Plečnikove zbirke. Tokrat se bomo na razstavi Plečnik in sveto posvetili Plečnikovemu pojmovanju svetega.

Poleg razstav v Plečnikovi hiši, ki jih bodo spremljala tudi vodstva in predavanja strokovnjakov, bomo v letošnjem letu z razstavo Plečnikova hiša: arhitektova poskusna topla greda gostovali tudi v češkem glavnem mestu. Na razstavi v Študijskem in dokumentacijskem centru za arhitekturo, ki jo pripravlja kustosinja Ana Porok, bomo Plečnikovo hišo predstavili kot pomembno središče arhitektovega ustvarjanja, ki je s prenovo v letih 2013–2015 za obiskovalce postala tudi izhodišče za raziskovanje Plečnikovega opusa in Plečnikove Ljubljane.

Vabljeni v našo družbo!

Objavljeno: 10. 1. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se