Ljubljana
MGML

Za nami uspešno zaključeno Plečnikovo leto 2017

Štiri občasne razstave v Plečnikovi hiši, dve novi publikaciji o Plečnikovem življenju in delu, več kot 3.000 vodstev po Plečnikovem domovanju za obiskovalce, družine in osebe s posebnimi potrebami, predstavitev Plečnikove Ljubljane po svetu, nominacija za najboljši evropski muzej leta in Plečniku posthumno podeljeno visoko državno priznanje Red TGM je le nekaj pomembnih dosežkov preteklega, Plečnikovega leta 2017.

Ob Plečnikovem letu izdani knjigi
Ob Plečnikovem letu izdani knjigi © MGML documentation

Plečnikovo leto je bilo je bilo zaznamovano z vrsto razstav in dogodkov, ki so se odvijali po celi Sloveniji in tudi ponekod v tujini ter k ustvarjanju katerih so pristopile mnogotere institucije in posamezniki.
Kar nekaj bogatega programa smo ustvarili tudi v Plečnikovi hiši ter Muzeju in galerijah mesta Ljubljane. Tako si je bilo v preteklem letu mogoče v Plečnikovi hiši ogledati razstave Plečnik na Brionih, Plečnik in Praški grad, JOŽE ter Plečnik in voda. V sodelovanju z nami in na ogled na drugih lokacijah so nastale tudi razstave Plečnik nad mestom na Ljubljanskem gradu, Plečnikova vitrina meseca v knjižnici Narodnega muzeja Slovenije, Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom v Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli, v Galeriji Jakopič pa so v duhu Plečnikovega leta pripravili retrospektivno razstavo fotografa Damjana Galeta. S Plečnikovimi prodornimi citati pa smo v sodelovanju z ljubljanskim Mini teatrom opremili tudi klopce v Križevniški ulici.

Na pobudo Ministrstva za kulturo smo v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje pripravili mednarodno razstavo Plečnikova Ljubljana, ki je gostovala po Evropi in svetu: v Madridu, Pragi, Sarajevu, Brasilii, Berlinu … Razstava Plečnik na Brionih pa je na pobudo tam živečih Slovencev gostovala tudi na sosednjem Hrvaškem, v Hrvaškem muzeju arhitekture HAZU v Zagrebu.

Pomembni pridobitvi v jubilejnem Plečnikovem letu sta tudi dve novi publikaciji: v sodelovanju z Galerijo DESSA smo izdali knjigo Plečnikova arhitektura v Ljubljani, ki jo je pripravil arhitekt, avtor več knjig in poznavalec Plečnikovega dela Andrej Hrausky, knjigo ameriškega pisca dr. Noaha Charneja z naslovom Večni arhitekt: življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika pa smo izdali v sodelovanju z založbo Totaliteta.

V Plečnikovi hiši so se v lanskem letu zgodila tudi zanimiva predavanja; med drugim smo gostili ameriškega zgodovinarja, profesorja Bruce-a R. Berglund-a s predavanjem »Utrdba mogočnega Boga«: Verski ideali in prenova Praškega gradu, v Plečnikovi hiši pa se je zgodila tudi javna uredniška konferenca z naslovom Plečnik, mesto in jaz v organizaciji angleške spletne arhitekturne platforme Architectuul.
Poleg uglednih predavateljev pa so Plečnikovo hišo v preteklem letu obiskali tudi nekateri ugledni gosti, med njimi ameriški senator John McCain in Audrey Azoulay, bivša francoska ministrica za kulturo, ki je v letu 2017 postala generalna direktorica organizacije Unesco.

Plečnikova hiša se v letu 2017 lahko pohvali tudi z nominacijo za Evropski muzej leta – EMYA 2017, arhitektu Plečniku pa je češki predsednik Miloš Zeman posthumno podelil visoko državno priznanje Red Tomáša Garrigua Masaryka, ki so ga na naše veliko veselje Plečnikovi sorodniki podarili v hrambo Plečnikove hiše in je trenutno na ogled na naši stalni razstavi.

Plečnikovo leto je bilo obogateno tudi na filatelističnem področju, saj sta tako Pošta Slovenije kot Češka pošta izdali jubilejni sklop znamk, posvečenih Jožetu Plečniku. O Plečniku pa je TV Slovenija pripravila tudi zanimiv feljton.

Plečnikovo leto je bilo torej v vseh pogledih rekordno, tudi po številu obiskovalcev Plečnikove hiše, ki smo jih našteli nekaj več kot 16.800! Njihove vtise ob obisku Plečnikove hiše zbiramo tudi v naši knjigi vtisov in po njih sodeč je obisk hiše vsekakor »nuja« ob obisku Ljubljane:

"Ko bi nas danes zopet obdal ta njegov smisel v življenju »manj je več« bi bili vsi zopet bolj zadovoljni in vedno polni pravih idej. Občudovanja vredno, in hvala vsem, ki so se trudili pri obnovi. Navdihujoča je njegova skromnosti. Sledimo mu!" – Društvo upokojencev NKBM

"Today, this place taught me about courage, responsibility and other people, actions and reactions,talk and theory, practice, sleeping, willingless and fear. All in all, it showed me I'm  at quite a good place in my life when it comes to myself. It showed me the beauty of buildings, and just like every construction, it is a work of art as soon as projected. To serve only as a topographical margin can still bring something good, just as this house has. Love to everyone and enjoy yourself."

"What a wonderful museum, what an interesting guided tour! Plečnik (hopefully) would have enjoyed the way it is now (despite all these visitors running around :)!)Thanks so much!" – Kirsten Schüller, Bremen, Germany

Plečnikovo leto je za nami, pred nami pa novo leto prav tako polno dogodkov in razstav, posvečenih arhitektu Jožetu Plečniku. Vabljeni v našo družbo!

Objavljeno: 5. 1. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se