Ljubljana
MGML

Kako gledati, videti in razumeti Plečnikova dela v novi knjigi Plečnikova arhitektura v Ljubljani

Ob zaključevanju Plečnikovega leta 2017 smo v sredo, 6. decembra, v Plečnikovi hiši v Ljubljani predstavili najnovejšo knjižno pridobitev med publikacijami o Plečnikovih delih − knjigo Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Knjiga, ki jo je napisal Andrej Hrausky, sicer tudi sam arhitekt, avtor več knjig in poznavalec Plečnikovega dela, prinaša celovit pregled Plečnikovega dela v slovenski prestolnici, po avtorjevih besedah pa skuša knjiga predvsem "razložiti Plečnikovo arhitekturo: kako jo gledati, kako videti in kako razumeti".

Spomenik Simonu Gregorčiču na Trgu francoske revolucije, detajl
Spomenik Simonu Gregorčiču na Trgu francoske revolucije, detajl © Miran Kambič

Knjiga Plečnikova arhitektura v Ljubljani avtorja Andreja Hrauskyja celostno predstavi arhitekturo in drugo ustvarjanje arhitekta Jožeta Plečnika, ki je podobo današnje Ljubljane ustvarjal od leta 1921, ko se je iz Prage vrnil v rojstno Ljubljano, pa vse so njegove smrti leta 1957. Njen knjižni predhodnik je vodnik Plečnikova Ljubljana, ki so ga leta 1997 izdali Janez Koželj, Damjan Prelovšek in Andrej Hrausky in je med ljubitelji Plečnikovega dela hitro pošel. Avtor tokratne knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani Andrej Hrausky je v knjigi razloge za nastanek opisal takole: "Jože Plečnik se je najbolj poistovetil s svojim rojstnim mestom, ki ga je urejal z največjo ljubeznijo. Zato je prav, da ta njegova prizadevanja prepoznamo, razumemo in cenimo. V ta namen je galerija DESSA leta 1997 izdala vodnik po arhitekturi z naslovom Plečnikova Ljubljana. Knjižica, ki smo jo napisali Janez Koželj, Damjan Prelovšek in avtor pričujočega vodnika, je bila prvi poskus zajeti vsa arhitekturna dela Jožeta Plečnika v Ljubljani, tudi tis­ta, ki ne obstajajo več. V dvajsetih in več letih se je marsikaj spremenilo. Nekateri objekti so obnovljeni, drugi so izginili, tretjim grozi uničenje. Po drugi strani pa so najdeni novi viri, Plečnikov arhiv je bolj urejen in dostopen, dojemanje Plečnikovega dela se je spremenilo. Predvsem pa je stara knjiga že davno razprodana. Plečnikovo leto, ko se spominjamo 145. obletnice njegovega rojstva in 60. obletnice smrti, je primeren čas, da sem se projekta znova lotil. Z novim arhivskim materialom, z novimi fotografijami in tudi novim besedilom. To je nekoliko obsežnejše, saj sem želel bolj podrobno predstaviti tudi okoliščine nastanka Plečnikove Ljubljane. Pozoren bralec pa bo lahko med vrsticami spoznal tudi nekdanje življenje Ljubljančanov."

Knjigo, ki na knjižne police prihaja v slovenski in angleški izdaji, sta sozaložila Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML), ki upravlja s Plečnikovo hišo, in Galerija DESSA, edina slovenska galerija, specializirana za arhitekturo. Ob tem je direktor MGML Blaž Peršinizpostavil: "Plečnikovo leto zaključujemo z odlično in tako med strokovno kot splošno javnostjo težko pričakovano publikacijo. Naša želja in zaveza ob ponovnem odprtju Plečnikove hiše je bila, da se dopolni manko strokovnih knjig o Plečnikovem delu, kar smo letos uresničili kar z dvema knjigama, ter morda s tem tudi druge založnike spodbudili h produkciji. Knjiga Andreja Hrauskyja ne obravnava zgolj monumentalnih Plečnikovih arhitektur, pač pa osvetljuje tudi včasih prezrto in neopaženo Plečnikovo dediščino, ki bo tudi zaradi knjige zdaj zagotovo deležna večje pozornosti. Poleg poglobljenega in temeljitega dela, ki ga je pri snovanju knjige opravil avtor, pa se moramo zagotovo zahvaliti tudi številnim podpornikom in pokroviteljem, ki so prepoznali velik potencial Plečnika kot ikone našega mesta in izid knjige tudi finančno podprli." Direktorica Galerije DESSA Maja Ivanič pa je pristavila: "Ideja o novi pregledni knjigi o Plečnikovi arhitekturi v Ljubljani se je porajala že vse odkar je bila razprodana Dessina trilogija vodnikov iz leta 1996 – Plečnikova Ljubljana, Plečnikova Slovenija in Plečnik v tujini, ki so jih pripravili Andrej Hrausky, Janez Koželj in Damjan Prelovšek. Plečnikovo leto je bila odlična  priložnost in spodbuda, da idejo tudi realiziramo. Galerija Dessa sama finančnega podviga ne bi zmogla, zato smo zelo veseli, da smo z MGML združili cilje in moči. Prav tako smo veseli, da so v naše delo verjeli tudi naši pokrovitelji. Izid knjige potrjuje, da je v slogi, povezovanju in sodelovanju moč."

Znova temeljito pregledano arhivsko gradivo, nove fotografije Plečnikove Ljubljane, ki so sopostavljene arhivskim, in nekatera nova spoznanja o Plečnikovih mnogih ljubljanskih projektih so tiste pridobitve, ki jih prinaša sveže izdana knjiga. Svoj pečat sta knjigi dodala tudi oblikovalec Žak Prinčič in arhitekturni fotograf Miran Kambič. Prinčič je o zahtevnem oblikovanju knjige povedal: "Oblikovanje knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani je bila svojevrstna in kompleksna naloga: po eni strani knjiga pomeni nadaljevanje v duhu že obstoječega Plečnikovega vodiča po Ljubljani, izdanem pred dvajsetimi leti v črno belem tisku, po drugi strani pa smo z novo knjigo želeli sedanji, novi javnosti prikazati in približati doživljanje in razumevanje Plečnikove zapuščine. Knjiga bo na novo, v barvah in s spremenjenim formatom ostala hitro berljiv priročnik za iskalce prikazane arhitekture, obenem pa bo zaradi povečanega in aktualiziranega obsega gotovo postala sestavni del knjižnih zbirk." Pomemben fotografski doprinos h knjigi pa je dodal priznani arhitekturni fotograf Miran Kambič, ki je o "lovljenju" Plečnikove arhitekture v fotografski objektiv izpostavil: "Fotografiranje Plečnikove arhitekture mi je vedno izziv. Kot fotograf sem sodeloval že pri izdaji Vodnika po Plečnikovi Ljubljani pred dvajsetimi leti. Potem sem še velikokrat fotografiral njegova dela. Lahko bi rekli, da se v tem času ni veliko spremenilo, stavbe so ostale enake, se je pa močno spreminjalo in spremenilo okolje, v katerem stojijo. Zato je bilo potrebno za novo knjigo narediti skoraj vse fotografije na novo."

Pomen nove, pregledne knjige o Plečnikovi arhitekturi v Ljubljani so prepoznali številni podporniki in pokrovitelji, ki so s finančno podporo, nekateri pa tudi s svojim vloženim delom in materialom omogočili izid knjige: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, BTC City, Javno podjetje VODOVOD-KANALIZACIJA, Zavarovalnica Triglav, Grafika Gracer, GRAFO LIT, Atelje Galerija, Baumit Slovenija, Lafarge, M Sora in Arcadia svetila.
Podjetje GRAFO LIT, eden vodilnih dobaviteljev papirja, kartonov in grafičnih materialov na območju srednje in južne Evrope, je za knjigo priskrbelo primeren papir, Grafika Gracer, celjska tiskarna z več kot 40-letno tradicijo, je poskrbela za tisk knjige, Zavarovalnica Triglav, vodilna slovenska zavarovalnica, ki ima sedež prav v hiši, ki jo je zasnoval Plečnik, pa v okviru sponzorstva slovenskim knjižnicam podarja 150 slovenskih in 50 angleških izvodov knjige. Ob predstavitvi knjige v Plečnikovi hiši je tako ambasador Zavarovalnice Triglav Cene Prevc prvo knjižno darilo, 25 slovenskih in 5 angleških knjig, predal v roke mag. Teji Zorko, direktorici Mestne knjižnice Ljubljana.

Objavljeno: 6. 12. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se