Ljubljana
MGML

33. Slovenski knjižni sejem v znamenju novih knjig o delu in življenju Jožeta Plečnika

Na 33. Slovenskem knjižnem sejmu, ki ga v Cankarjevem domu v Ljubljani lahko obiščete od 22. do 26. novembra, bosta v ospredju dve knjigi o arhitektu Jožetu Plečniku, ki sta v letošnjem Plečnikovem letu izšli v sozaložništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Glasujte za knjigo leta Večni arhitekt ali pa si predhodno naročite čisto svežo izdajo knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani!

None
© Dokumentacija MGML

Po junijski izdaji knjige Večni arhitekt: življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika (knjiga je izšla v sozaložništvu z založbo Totaliteta) izpod peresa dr. Noaha Charneya, ameriškega avtorja, ki živi in dela v Sloveniji, smo bili veseli novice, da je strokovna žirija knjižnega sejma knjigo uvrstila med nominirance za Knjigo leta!

V svoji obrazložitvi so zapisali:
"Ko vstopimo v knjigo Večni arhitekt, se zdi, kot da vstopamo v kakšno Plečnikovo stavbo ali kot bi se sprehajali po njegovi slavni poti, od njegove hiše na Trnovem pa vse do centra mesta. Podobe, izjemne fotografije, skice, celotna oblika knjige in seveda besedilo izpod peresa ameriškega poznavalca prinašajo sodoben pogled na življenje in delo Jožeta Plečnika. Njegovo delo je v knjigi postavljeno v širši zgodovinski kontekst, da se še bolj zavemo dejstva, da je bil eden največjih arhitektov 20. stoletja. Končno smo dobili napeto in izjemno berljivo delo, polno zanimivih podatkov o geniju, ki je najbolj na svetu ljubil samoto in svoje delo."

Zmagovalna knjiga leta je izbrana na podlagi glasovnic, ki jih oddajo obiskovalci knjižnega sejma – veseli bomo vašega glasu!

Slovenski knjižni sejem pa bo tudi prva priložnost, ko si boste lahko ogledali in se odločili za prednaročilo knjige Plečnikova arhitektura v Ljubljani (knjiga je izšla v sozaložništvu z Galerijo DESSA). Avtor Andrej Hrausky, sicer tudi sam arhitekt in poznavalec Plečnikovega opusa, je o knjigi zapisal: "Slovensko prestolnico večkrat imenujemo tudi Plečnikova Ljubljana. In res ji je naš najpomembnejši arhitekt s svojimi številnimi posegi vnesel neizbrisen pečat. Pa jih tudi zares poznamo? Vsak dan hodimo mimo njih in mnoge prezremo. Knjiga nam skuša odkriti prav vsa Plečnikova arhitekturna dela v mestu. Pa ne le to, tudi okoliščine njihovega nastanka, ki nas poučijo o tem, kako so nekoč živeli in delovali Ljubljančani. Predvsem pa nam knjiga skuša razložiti Plečnikovo arhitekturo: kako jo gledati, kako videti in kako razumeti."

Knjiga bo izšla v začetku decembra, na knjižnem sejmu, na stojnici v drugem preddverju Cankarjevega doma, pa boste lahko prelistali ogledni izvod slovenske in angleške različice knjige ter izkoristili posebni promocijski popust ob prednaročilu – v času knjižnega sejma in vse do 4. decembra bo tako cena knjige 29 € (redna cena je 34 €).

Obe knjigi sta nastali z veliko podporo naših številnih partnerjev, ki se jim ob tej priložnosti še enkrat iz srca zahvaljujemo!

Knjigo Večni arhitekt so podprli:
Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, JP Vodovod-Kanalizacija Ljubljana, JP Ljubljanska parkirišča in tržnice in Zavarovalnica Triglav.

Knjigo Plečnikova arhitektura v Ljubljani so podprli:
Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, BTC City, JP Vodovod-Kanalizacija Ljubljana, Zavarovalnica Triglav, Grafika Gracer, GRAFO LIT, Atelje Galerija, Baumit Slovenija, Lafarge, M Sora, Arcadia svetila.

Objavljeno: 22. 11. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se