Ljubljana
MGML

Predstavitev Plečnikovih mostov v Ljubljani na mednarodni konferenci BRIDGE

V začetku julija je v Coalbrookdale Museum of Iron pri Ironbridgeu v Veliki Britaniji potekala mednarodna konferenca BRIDGE: The Heritage of Connecting Places and Cultures, ki se je je s predavanjem o Plečnikovih mostovih v Ljubljani udeležila tudi kustosinja Plečnikove hiše, Ana Porok.

None
© Lara Slivnik

Konferenco sta organizirala Ironbridge International Institute for Cultural Heritage (University of Birmingham) in Ironbridge Gorge Museum Trust.

Na konferenci, ki je imela več kot 150 udeležencev, je kustosinja Ana Porok, v MGML odgovorna za Plečnikovo dediščino, na odmevnem predavanju o Plečnikovih mostovih v Ljubljani predstavila arhitektovo edinstveno ureditev nabrežij in mostov Gradaščice ter Ljubljanice.

Porokova je izpostavila: »Z ureditvijo vodne osi ter umeščanjem dreves in drugega rastlinja, ki ga je razumel kot pomembno arhitekturno dopolnitev, je Plečnik mestu ob Ljubljanici vdahnil sredozemski značaj. Urbani prostor ob reki, ustvarjen po meri človeka je danes zagotovo najprijetnejši del mesta.«

Povzetek predstavitve je na voljo na tej povezavi, obširnejši prispevek pa bo objavljen v publikaciji, ki bo izdana ob koncu letošnjega leta.

Objavljeno: 21. 7. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se