Ljubljana
MGML

Svež pogled na Plečnika in njegovo arhitekturo v novi knjižni izdaji in na razstavi

Prvo polovico Plečnikovega leta zaključujemo z novo knjigo o Plečnikovem življenju in delu ameriškega avtorja dr. Noaha Charneya ter fotografsko razstavo Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom v Jakopičevem sprehajališču, t. i. Plečnikovi promenadi v parku Tivoli. Oba dogodka, predstavitev knjige in odprtje razstave, se bosta zgodila v četrtek, 15. junija 2017.

None
© Matevž Paternoster/MGML

V četrtek, 15. junija, se bosta tako zgodila dva zanimiva dogodka.

Ob 11. uri v Plečnikovi hiši predstavljamo sveže izdano knjigo z naslovom Večni arhitekt: Življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika ameriškega avtorja dr. Noaha Charneya, ki živi in dela v Sloveniji. Knjiga je izšla v monografskem formatu, sočasno v slovenski in angleški izdaji pod naslovom Eternal Architect, The Life and Art of Jože Plečnik, Modernist Mystic. Novo, berljivo in dostopno delo nam prinaša sodoben pogled na Plečnika skozi optiko ameriškega poznavalca, večni arhitekt in moderni mistik izstopi v človeški razsežnosti. Celosten pogled nam približa njegova dela skozi arhitektovo življenjsko zgodbo, naj gre za dunajsko, praško ali ljubljansko obdobje.

Na predstavitvi knjige,  ki je izšla pod okriljem MGML in za katero je predgovor napisal dr. Peter Krečič, se nam bodo pridružili Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, dr. Noah Charney, avtor knjige, Luka Novak, urednik, Domen Fras, oblikovalec, in Matevž Paternoster, fotograf.

Na isti dan ob 19. uri pa se bo v Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli odprla razstava z naslovom Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom. Razstava osvetljuje in povezuje dva zanimiva vidika: na eni strani skozi arhivske črno-bele fotografije avtorja Petra Nagliča, ki so nastale v 20. in 30. letih 20. stoletja, kaže dragocene trenutke, ko se je gradila Plečnikova Ljubljana. Hkrati, za protiutež, pa skozi avtorske fotografije današnjega fotografa Matevža Paternostra osvetli in razpre pogled na Plečnikove arhitekturne stvaritve danes.

Razstavo, ki je nastala v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Turizma Ljubljana, bosta odprla Zoran Janković, župan (Plečnikove) Ljubljane, in Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Objavljeno: 8. 6. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se