Ljubljana
MGML

Plečnikove zamisli in rešitve za Ljubljanski grad na razstavi Plečnik nad mestom

Med 25. majem in 1. oktobrom je na Ljubljanskem gradu na ogled projekt z naslovom Plečnik nad mestom, ki združuje razstavi v Kazematah in na grajskih Šancah. Nastali sta v sodelovanju Ljubljanskega gradu, Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Plečnikove hiše in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

None
© Dokumentacija MGML

Arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) je imel prav za grajski kompleks v mislih številne vizije in načrte, saj mu je le-ta kot mestna višinska dominanta predstavljal velik izziv. Načrtoval je njegovo celostno prenovo, pri čemer mu je kot vsebinski primer služil Praški grad. Ljubljanski grad naj bi sprva postal slovenska akropola, kasneje celo slovenski parlament. 

Na razstavi Plečnik nad mestom, postavljeni v Kazematah, so predstavljene zamisli in načrti, ki jih je mojster snoval za obnovo grajskega poslopja, kakor tudi njegove okolice. Fotografsko gradivo je podprto tudi z eksponati – s kopijo Plečnikove svetilke, originalno klopjo iz Žal, maketo načrta iz leta 1947 (študija parlamenta) ter izbranimi Plečnikovimi stoli.
Druga razstava je postavljena v grajskem drevoredu, kjer so na panojih predstavljene fotografije posegov, ki jih je Plečnik izvajal na grajskih Šancah. Gradbena dela so pod njegovim vodstvom potekala med leti 1934 in 1936. 

Avtorica razstav je Nina Bricelj, kustosinja pa Ana Porok; nastali sta v soorganizaciji med Ljubljanskim gradom, Muzejem in galerijami mesta Ljubljane, Plečnikovo hišo in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Za obiskovalce je razstava v Kazematah na ogled med 25. majem in 1. oktobrom 2017, vsak dan med 9.00 in 21. uro (do konca maja do 20. ure); vstopnina je 3 €, oziroma je vključena v grajsko vstopnico.

Ob odprtju razstav je izšla tudi brošura Šance in Jože Plečnik, katere avtorica je Irena Vesel, odgovorna konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije za Ljubljanski grad. 

V sklopu razstave na gradu organizirajo tudi strokovne vodene oglede s kustosinjo in avtorico razstave (8. in 22. junija ter 7. septembra 2017), program za šolske skupine, cikel predavanj Med Prago in Ljubljano (Jože Plečnik in Ljubljanski grad, 1. 6. 2017; Jože Plečnik in Praški grad, 15. 6. 2017); Posegi na Šancah, 21. 9. 2017); ob zaključku projekta (28. 9. 2017) pa še čajanko s strokovnjaki iz različnih področij. Več informacij najdete na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Ugodnosti za obiskovalce

V času razstave Plečnik nad mestom imajo vsi obiskovalci Ljubljanskega gradu, ob predložitvi vstopnice iz Plečnikove hiše, 10% popust na vstopnico za ogled razstave Plečnik nad mestom in vse spremljevalne dogodke razstave.
Prav tako imajo obiskovalci Plečnikove hiše, ob predložitvi izbranih vstopnic z Ljubljanskega gradu (Grajska vstopnica, vstopnica Plečnik nad mestom, vstopnice za vodene oglede Časovni stroj, Izza grajskih rešetk in Plečnik nad mestom, vstopnica s predavanja Plečnik in Praški grad), 10% popust za obisk Plečnikove hiše.

Objavljeno: 25. 5. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se