Ljubljana
MGML

Neuresničeni Plečnikov parlament na poti v MoMA v New York

Na razstavi H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980, ki jo pripravljajo v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, bo svoje mesto dobil tudi ikoničen predmet iz Plečnikove zbirke: maketa neuresničenega slovenskega parlamenta, Plečnikove katedrale svobode.

Katedrala svobode
Katedrala svobode © Andrej Peunik / MGML

Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane: 'Originalna maketa Katedrala svobode je eden najbolj ikoničnih predmetov iz Plečnikove zbirke, ki jo hranimo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane. Sodelovanje z Muzejem moderne umetnosti iz New Yorka je za nas izrednega pomena prav zaradi izjemne pomembnosti, ki jo ta muzej predstavlja pri posredovanju vedenja o moderni in sodobni likovni umetnosti v svetovnih razmerah. Na ta način je naše sodelovanje prav gotovo pomemben prispevek k širjenju pomena Plečnikove dediščine za razvoj modernistične arhitekture v takratni Jugoslaviji, saj je bil Plečnik profesor številnim arhitekturnim ustvarjalcem, med drugim tudi arhitektu Edvardu Ravnikarju, ki je bil eden izmed glavnih nosilcev novih gibanj v takratni državi. Prav Katedrala svobode bo izpostavljena kot začetek pojmovanja in razmisleka o tem, kaj pomeni ustvarjati arhitekturno vizijo novih, včasih tudi brezkompromisnih izhodišč.' 

Razstava v muzeju MoMA je rezultat sodelovanja skoraj 50 raziskovalcev in kustosov ter šestih organizacij z območja nekdanje Jugoslavije, ki so se leta 2010 povezali v projektu Nedokončane modernizacije. Na razstavi bo več kot 400 risb, fotografij, modelov, maket in filmskih posnetkov. Plečnikovo delo bo na razstavi izpostavljeno kot profesorjeva vizija, ki je imela močan vpliv na naslednje generacije študentov arhitekture, med katerimi bo posebej izpostavljen delež Edvarda Ravnikarja. Na razstavi iz Slovenije s svojim gradivom sodelujeta še Muzej za oblikovanje in arhitekturo v Ljubljani ter Umetnostna galerija Maribor.

Objavljeno: 23. 5. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se