Ljubljana
MGML

Razstavi o Plečnikovem delu na ogled v hrvaškem Karlovcu in brazilskem mestu Belo Horizonte

V začetku oktobra sta se na dveh straneh sveta odprli naši razstavi o delu arhitekta Jožeta Plečnika: v Karlovcu na Hrvaškem so na ogled postavili razstavo Plečnik na Brionih, v brazilskem mestu Belo Horizonte pa so odprli razstavo Plečnikova Ljubljana.

Razstava Plečnikova Ljubljana v brazilskem mestu Belo Horizonte
Razstava Plečnikova Ljubljana v brazilskem mestu Belo Horizonte © Veleposlaništvo RS v Braziliji

Potujoča razstava Plečnikova Ljubljana, ki smo jo v lanskem Plečnikovem letu zasnovali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane in Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Slovenija, je od začetka oktobra v Braziliji na ogled že drugič - lani jeseni so jo gostili v brazilskem glavnem mestu Brasilia, tokrat pa so jo na ogled postavili v brazilskem mestu Belo Horizonte, na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem prestižne Univerze PUC Minas. Otvoritveni dogodek se je zgodil v okviru Tedna arhitekture ter privabil študente, profesorje in splošno javnost, saj so o dogodku poročali tudi v tamkajšnjih medijih. Odprtje je pospremilo zanimivo in odlično obiskano predavanje arhitektke Darje Kos Braga, ki je brazilski publiki še podrobneje predstavila Plečnika, njegova dela in njegov pomen za slovensko arhitekturo. Razstavo, ki bo na ogled do 15. oktobra 2018, je podprlo Veleposlaništvo RS v Braziliji.

Na brazilski televiziji TV Rede Minas, najbolj gledani televiziji v brazilski zvezni državi Minas Gerais, so o razstavi Plečnikova Ljubljana pripravili tale prispevek:

Prav tako v začetku oktobra pa so malo bližje, v hrvaškem mestu Karlovac odprli potujočo razstavo Plečnik na Brionih, ki smo jo tudi v lanskem letu pripravljali v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Narodne in univerzitetne knjižnica. Razstava se z arhivskimi fotografijami, načrti in skicami osredotoča na Plečnikov zadnji v celoti dokončani projekt - vrtni paviljon na Brionih, za hrvaško publiko pa smo jo dopolnili še z drugimi Plečnikovimi projekti, ki jih je arhitekt ustvaril za hrvaške naročnike. Razstavo v Karlovcu gostijo v okviru praznovanja 25. obletnice ustanovitve Osrednje knjižnice za Slovence v Karlovcu in bo na ogled do 29. oktobra 2018.

V zadnjem letu dni so si razstavo pod pokroviteljstvom Veleposlaništva RS na Hrvaškem že ogledali v Zagrebu, Varaždinu, Osijeku in Karlovcu, načrtujejo pa, da se njeno potovanje zaključi v prihodnjem letu - na Brionih.

Objavljeno: 8. 10. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se