Ljubljana
MGML

S Plečnikovim delom se spoznavajo tudi (bodoči) španski arhitekti

V začetku letošnjega leta je v založbi Fakultete za arhitekturo madridske univerze izšla edicija revije Teatro Marittimo, ki skozi tri obsežne članke obširneje predstavlja arhitekta Jožeta Plečnika in njegova dela. O Plečnikovem življenju in Plečnikovi hiši se je v članku razpisala tudi naša kustosinja Ana Porok.

Revija Teatro Marittimo, #7/2019
Revija Teatro Marittimo, #7/2019

Univerzitetna revija Teatro Marittimo, ki je specializirana za področje arhitekture, se v 7. številki v rubriki 'Especial' posebej posveča slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku. K pisanju člankov so ustvarjalci revije povabili tri slovenske strokovnjake: Andrej Hrausky je za revijo pripravil članek z naslovom Jože Plečnik: med komunikacijo in kreativnostjo [Jože Plečnik: Between Communication and Creativity], dr. Peter Krečič se je razpisal na temo Plečnikovega eksperimenta oblikovati Ljubljano v mediteransko mesto [Ljubljana: a Mediterranean City? Plečnik's Experiment], kustosinja Ana Porok pa je v članku [Plečnik House: the Architect's Experimental Hotbed. Designing a Home] podrobneje predstavila Plečnikovo hišo.

Porokova je ob tem izpostavila: "V članku sem na kratko predstavila Plečnikov življenjepis in podrobneje opisala zgodovino posegov v Plečnikovi hiši, s katerimi se je hiša s celovito prenovo, ki je potekala med leti 2013–2015, preobrazila iz umetnikovega doma v sodoben muzej. V članku je opisana bogata arhitektova zapuščina skic, pisem, korespondence in fotografij s poudarkom na natančno izdelanih lesenih maketah neuresničenih projektov, ki jih je zasnoval za Ljubljano.  Plečnikova hiša velja danes  za edinstven prostor spomina na izjemnega umetnika in navdiha za nove generacije ustvarjalcev, pa tudi za izhodišče raziskovanja Plečnikove Ljubljane."

Plečnikovo delo krasi tudi samo naslovnico revije – urednik David Rivera je za naslovnico izbral Plečnikov načrt neuresničenega stopnišča na Ljubljanski grad.

Revijo je izdala Escuela Técnica Superior de Arquitectura, Universidad Politécnica de Madrid.
Za več informacij o reviji obiščite https://www.jcarabano.com/teatro-martimo.

Objavljeno: 28. 3. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se