Ljubljana
MGML

V Split na razstavo Plečnik na Brionih

Na pobudo Veleposlaništva RS v Zagrebu zadnji dve leti po hrvaških mestih potuje razstava Plečnik na Brionih, ki si jo v prvi polovici aprila lahko ogledate v Splitu, konec maja pa na Brionih.

Razstava Plečnik na Brionih je bila spomladi 2017 na ogled v Plečnikovi hiši
Razstava Plečnik na Brionih je bila spomladi 2017 na ogled v Plečnikovi hiši © Andrej Peunik/MGML

Dalmatinsko občinstvo se v teh dneh z deli arhitekta Jožeta Plečnika spoznava na dveh dogodkih. V sredo, 3. aprila, ob 12:30 bo na Fakulteti za gradbeništvo, arhitekturo in geodezijo (FGAG) v Splitu o Plečnikovih projektih v Splitu predaval arhitekt, profesor Robert Plejić. V petek, 5. aprila, ob 18:00 pa se na eminentni lokaciji, v jugovzhodnem stolpu Dioklecijanove palače (Muzej mesta Split), pod pokroviteljstvom veleposlanice RS dr. Smiljane Knez in častnega generalnega konzula RS Branka Roglića, odpira razstava Plečnik na Brionih. V Splitu bo na ogled za kratek čas – do 15. aprila.

Slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem že od Plečnikovega leta 2017 z razstavo Plečnik na Brionih, ki je takrat nastala v sodelovanju med Plečnikovo hišo in Narodno in univerzitetno knjižnico, aktivno promovira Plečnikovo dediščino na Hrvaškem. Gostovanje razstave, ki so si jo doslej že ogledali obiskovalci v Zagrebu, Varaždinu, Osijeku in Karlovcu, se bo zaključilo konec letošnjega maja, ko bomo razstavo postavili na ogled prav na Brionih.

Razstava Plečnik na Brionih je nastala na podlagi dragocene donacije dr. Lojzeta Gostiše Rokopisnemu oddelku NUK. Razkriva doslej javnosti neznane izvirne načrte Plečnikovega zadnjega dokončanega projekta – paviljona na Brionih, in fotografije Plečnikovih obiskov Brionov, med njimi so tudi zadnji Plečnikovi portreti, posneti jeseni 1956. Razstavo dopolnjuje posebno dragoceno osebno pričevanje dr. Gostiše o okoliščinah, ki so botrovale izvedbi projekta, ki predstavlja simbolični Plečnikov testament. Izvirni razstavi je bilo prav zaradi gostovanja v hrvaških mestih dodan tudi del, ki osvetljuje Plečnikovo dediščino in nerealizirane projekte na Hrvaškem.

Vabljeni tudi k ogledu pogovora z dr. Lojzetom Gostišo; video je nastal prav za razstavo Plečnik na Brionih:

Objavljeno: 3. 4. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se