Ljubljana
MGML

Plečnik kot navdih – naj vas to poletje zapelje unikaten nakit

Pročelje Narodne in univerzitetne knjižnice, umetelna vinjeta in kljuka v podobi goloba so tri Plečnikova dela, ki so v okviru projekta 'Plečnik kot navdih' navdihnila študentke in študente Naravoslovnotehniške fakultete. Ti so ustvarili unikatne kose nakita, ki je sedaj na voljo v muzejski trgovini v Plečnikovi hiši.

None
© Karin Konda

Alenka More in Mark Cvelbar sta navdih za broško in obesek našla v kljuki v podobi goloba, ki jo je Plečnik oblikoval v Kapeli božjega groba v frančiškanskem samostanu v Kamniku; Ano Božović in Ivano Jovanović je pri oblikovanju kompleta uhanov in verižice navdihnila ena od Plečnikovih mnogih vinjet; Klavdija Frelih pa je navdih za svojo broško, natisnjeno s 3D tiskalnikom, našla v detajlu okna in pročelja NUK.

Vse izdelke spremlja tudi izvirna embalaža, ki so jo prav tako pripravile študentke NTF: Jasmina Ajdini je pri oblikovanju embalaže izhajala iz škatlice za vžigalice, ki namiguje na Plečnikovo kadilsko razvado; Janja Cerar in Patricija Selič sta navdih za embalažo našli v geometrijskih likih in Plečnikovi vinjeti; Patricija Pevec in Kristina Sojer pa sta pri ustvarjanju izhajali iz znanega Plečnikovega portreta s klobukom in očali.

Vsi izdelki, skupaj z embalažo, so že na prodaj v trgovinici Plečnikove hiše, vpogled v nekajletno ustvarjanje študentk in študentov NTF, ki jih je navdihnil Plečnikov opus, pa nudi razstava Plečnik kot navdih, ki je do 29. septembra 2019 na ogled v Plečnikovi hiši.

Objavljeno: 10. 7. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se