Ljubljana
MGML

Noč ima svojo moč ... še posebej v Plečnikovi hiši

V začetku junija je v hiši mojstra Plečnika čez noč prenočila skupina mladih radovednih nadobudnežev. Trinajst arhitekturnih navdušencev se je v Trnovem zbralo že v zgodnjih večernih urah, pomahali so svojim staršem in vstopili v hišo, kjer je domoval naš največji arhitekt.

None
© Andrej Peunik/MGML

Mladi fantje in punce so se med seboj najprej spoznali, zatem pa jim je z okusnimi krofi in malinovim sokom dobrodošlico izkazala še mojstrova dolgoletna gospodinja Urška. Takoj na začetku so se odpravili v znamenito okroglo delovno sobo, saj jih je tam čakal sam arhitekt Plečnik. No, ta je bil vidno zadovoljen, ko so ga po nekaj vprašanjih naposled le pustili samega, saj ga je ta dan - kot vedno - čakal še cel kup dela.

Gospodinja Urška je v kuhinji med tem ravno kuhala kavo za Jožeta, ko se je pred otroki razgovorila, kaj je mojster najraje jedel. Otroci so obiskali tudi prekrasen in prostran vrt s čebelnjakom in mnogimi zanimivimi detajli ter kotički, za katere so že slutili, da jih je arhitekt vse skrbno načrtoval. Družbi pa se je pridružil še kuža Sivko, ki je se je otrokom najbolj vtisnil v spomin ravno po navdušenju, ki jo je izkazal svoji večerji - klobasi iz konserve.

Po slastni večerji (ki k sreči ni bila zelenjavna juha vrta), so otroci pred spanjem plesali limbo ter se igrali »šlik-šlak-šlok« gibalno igrico (dobro da tega ni videl Plečnik). Ustvarjalnejše navdahnjeni pa so gradili arhitekturne skulpture  iz kock ali se zatopili v branje knjig.

Utrujene otroške oči so se blizu polnoči pogreznile v prijeten spanec ob meditacijski pravljici o kužku Sivku in mačkonu, ki sta na čarobni preprogi skupaj z otroki poletela čez Plečnikovo Ljubljano. Pravljico je na tibetanskih posodah in gongih spremljala Helena Korošec. Noč je minila mirno in če verjamete ali ne brez odhodov na stranišče in solzic.

Zjutraj prihodnjega dne so otroci še sami poskusili igrati na gonge, tibetanske posode in različna glasbila. Umirjeni in skoraj brez besed so se zbrali na skupnem zajtrku in pozneje še na lovu za izgubljenim Plečnikovim načrtom. Ta se je pričel na vrtu z mini predstavo namiznega gledališča. Potem pa so se otroci spremenili v prave detektive in skupaj poiskali skriti načrt.

Otroci, na svidenje prihodnje leto!

Objavljeno: 12. 7. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se