Ljubljana
MGML

O razstavi Plečnikovih kelihov v časopisu La Repubblica

Konec junija smo v Vatikanskih muzejih odpirli razstavo Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec.

O razstavi, ki več kot 20.000 tisoč obiskovalcem dnevno v Vatikanskih muzejih na ogled nudi 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, so slovenski in tuji mediji že obširno poročali. Te dni pa je izšel članek Marie De Candia še v Trovaromi - tedenski prilogi časnika La Repubblica, ki poroča o dogodkih iz Rima.None
© Arhiv MGML

Tema oblikovanja sakralnih predmetov je v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti. Razstava skrbno pripravljenega izbora Plečnikovih kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev je postavljena v središče Vatikanskih muzejev – postavljena je v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, Pinacoteco Vaticano, ki sicer hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Raphaela, od Leonarda do Tiziana in drugih.

Objavljeno: 12. 7. 2019