Ljubljana
MGML

Župan Ljubljane ob 100-letnici Univerze v Ljubljani rektorju univerze podaril rektorsko verigo, narejeno po izvirnih Plečnikovih načrtih

Na današnji dan, 3. decembra 2019, je Univerza v Ljubljani s slavnostno sejo obeležila svojo 100-letnico obstoja. Na seji je ljubljanski župan Zoran Janković v imenu mesta rektorju prof. dr. Igorju Papiču predal dragoceno darilo – novo rektorsko verigo, izdelano po izvirnih načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.

Izvirna Plečnikova risba rektorske verige za Univerzo v Ljubljani, 1929, svinčnik in črn tuš, v merilu 1 : 1
Izvirna Plečnikova risba rektorske verige za Univerzo v Ljubljani, 1929, svinčnik in črn tuš, v merilu 1 : 1 © dokumentacija MGML, Plečnikova zbirka

"Rektorsko verigo je po originalnih načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, ki jih hrani MGML v Plečnikovi zbirki, izvedla oblikovalska ekipa v sestavi Matija Suhadolc, Stanko Kolbezen in Jure Smole. Izvedbena ekipa je na izjemno tenkočuten način realizirala to pomembno simbolno delo našega največjega arhitekta. Plečnik je le z njemu svojskim pristopom udejanjil simbolni pomen nove univerze za slovensko bit in njen duhovni ter materialni razvoj. Mestna občina in njen župan Zoran Janković pa želi z darilom poudariti, kako pomembna je naša, ljubljanska univerza za razvoj mesta in celotne države, saj pooseblja hotenja napredka, neodvisnosti in stremljenje za nujno krepitev znanosti in umetnosti v naši družbi," je ob tem povedal Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Arhitekt Jože Plečnik je načrt za rektorsko verigo pripravil leta 1929, ob 10-letnici ustanovitve Univerze v Ljubljani. Njene ustanovne članice so bile filozofska, medicinska, pravna, tehniška in teološka fakulteta, zato so tudi na verigi upodobljeni reliefi z napisi: NATURA, ZDRAVJE, PRAVO, JEZIK, MODROST in VERA. Na sredini verige je simbol Univerze z napisom spodaj: ALMA TRIGLAVA, na hrbtni strani pa grb Mestne občine ljubljanske.

Po pričevanju dr. Milana Vidmarja, takratnega rektorja Univerze v Ljubljani, je tedanji župan mesta Ljubljane, dr. Dinko Puc, izdelano rektorsko verigo leta 1929 predal na slovesnosti v njegove roke, vendar se je ta v času med 2. svetovno vojno izgubila.

Nova izvedba rektorske verige je bila narejena na podlagi izvirne Plečnikove risbe verige, ki jo hranimo v Plečnikovi zbirki MGML.

Objavljeno: 3. 12. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se