Ljubljana
MGML

Dragocena donacija: Plečnikove 'špičke'

V Plečnikovi hiši smo iz rok arhitekta Andreja Lodranta prejeli dragoceno darilo – originalen risarski pripomoček mojstra Jožeta Plečnika.

Izvirni Plečnikov risalni pripomoček – prenašalec ali »špičke«, kot ga je imenoval sam profesor Plečnik
Izvirni Plečnikov risalni pripomoček – prenašalec ali »špičke«, kot ga je imenoval sam profesor Plečnik © Ana Porok

Gre za prenašalec, risarski pripomoček za načrtovanje, ki ga je Plečnik sam imenoval "špičke". Andrej Lodrant je bil namreč zadnji študent, ki ga je Plečnik leta 1951 sprejel v svoj seminar. Ker je imel slabo risalno orodje, mu je Plečnik podaril svoje. Predmet je kot drag spomin na profesorja skrbno hranil do današnjih dni, ko se je odločil, da ga podari muzeju Plečnikova hiša.

Gospod Lodrant se je skupaj z družino ob obisku Plečnikove hiše v začetku decembra spominjal, kako težko je sploh prišel do mesta v Plečnikovem seminarju. Plečnik naj bi namreč najprej njegovo prošnjo zavrnil, češ, da odhaja s šole in da ne bo več poučeval. »Prepozni ste, odhajam,« mu je dejal. Potem pa ga je le vprašal, od kod je doma in ko mu je povedal, da prihaja s Koroške, se je Plečnik obrnil na svojega asistenta Toneta Bitenca: »Tone, a ga vzameva?«. Ko mu je ta pritrdil, je tudi Plečnik privolil: »Ja, vas pa vzameva!«

Naročil mu je, naj pride naslednji dan ob sedmi uri zjutraj v njegov seminar v tretjem nadstropju Fakultete za arhitekturo in tam je bila zanj že pripravljena miza. Ob pol osmih je prišel tudi prof. Plečnik, vse lepo pozdravil, predstavil g. Lodranta in naročil: »To je pa vaš novi kolega, lepo ga sprejmite.«

V tistih letih jih je bilo v seminarju samo dvanajst, od tega več kot polovica študentk.

V prihodnjih letih je g. Lodrant Plečniku pomagal pri različnih naročilih in projektih, posebno med letoma 1954 in 1956 ga je delo pri Plečniku popolnoma zaposlovalo, sodeloval je pri Aškerčevem spomeniku v Ljubljani, Festivalni dvorani in paviljonu na Brionih.

Plečnik  je bil hvaležen za njegovo pomoč, saj je bil dober risar, skrbel je tudi za stike z naročniki in izvajalci. Večkrat mu je rekel: »Gospod Andrej, se vam zahvalim, da mi pomagate. Dobro, da vas imam! Mojo plačo si bova pa kar delila!« Tako mu je vsak teden v žep potisnil pismo z denarjem.

Za praznike pa mu je takole naročil: »Gospod Andrej! Za božič domov, za novo leto pa bodite že nazaj!«

Gospod Lodrant je bil tudi eden izmed študentov, ki so ob Plečnikovi smrti januarja 1957 v avli Univerze kot častna straža prisostvovali ob Plečnikovi krsti. Prav tako je pokojnemu profesorju izkazal spoštovanje na veličastnem pogrebu na Žalah.


Andrej Lodrant je bil rojen 4. 5. 1932 na Prevaljah. Osnovno šolo je končal na Prevaljah, klasično gimnazijo v Celovcu in na Ravnah na Koroškem. Leta 1961 je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Zaposlen je bil v projektivnem biroju Gradbenega podjetja Dravograd, na Zavodu za urbanizem Maribor, Urbanističnem biroju Ravne na Koroškem, projektivnem biroju Stavbenik Prevalje in gradbenem podjetju Kograd Dravograd. Kot arhitekt je oral ledino v koroški krajini in jo vidno zaznamoval. Spopadal se je s številnimi vejami arhitekture (urbanizem, projektiranje objektov, notranje opreme, knjižne opreme…) in se posebej uspešno ukvarjal s cerkveno opremo in arhitekturo (cerkvica sv. Kozma in Damijana na Brinjevi gori, cerkvica v Mozirskem gaju, pokopališka cerkev v Mozirju, ekološka kapela v Bistriškem jarku, Slomškova kapela pri Devici Mariji na Kamnu v Vuzenici, kapela na Grobelnem, mrliške veže v Črni na Koroškem, v Šentjanžu, Vuzenici, v Črnečah, razni spomeniki, nagrobniki, oltarji). Posvečal se je tudi drugim javnim objektom, kot sta hotel Peca v Mežici in šola v Javorju. Z družino živi na Prevaljah.

Za predajo dragocenega Plečnikovega osebnega predmeta v muzejsko zbirko Plečnikove hiše in vse informacije, ki nam bolje osvetljujejo delo v seminarju, se iskreno zahvaljujemo Andreju Lodrantu z družino.

Objavljeno: 18. 12. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se