Ljubljana
MGML

Mesto s Plečnikovim podpisom v Tivoliju do 1. aprila

Na Jakopičevem sprehajališču parka Tivoli je na oged fotografska razstava Matevža Paternostra.

Čeprav se zdi, da je arhitektura nepremična, celo večna, da bo fotografa vedno čakala na istem mestu in zaradi svoje statičnosti ne bo narekovala odločilnega trenutka, je arhitekturni fotograf od dejavnika časa odločilno odvisen.

None
© Matevž Paternoster

Njegova prednostna naloga je namreč iskanje tistega trenutka fotografskega pogleda, ko zmorejo vsi dejavniki narave in družbe, ki določajo pojavnost arhitekture, umerjeno prispevati k uresničitvi ideje arhitekture. Ti trenutki se zgodijo največkrat ob neobičajnih urah dneva, ko mesto še spi, v redkih idealnih vremenskih pogojih, ob minljivih naravnih pojavih ali na nepričakovanih točkah gledišča.

Arhitektura, niti Plečnikova architectura perennis, ne more učinkovati brez konteksta prostora, v katerega je umeščena, njena, materialno gledano, mrtva srž, je vedno oživljena z neustavljivimi silami narave, ki arhitekturo obdaja, in človeka, ki jo naseljuje. Ob bujnosti življenja, ki jo je Paternoster občutljivo vključil v svojo interpretacijo tolikokrat videnih stvaritev, se zavemo, da morda šele danes polno živimo tisto dovršeno podobo mesta, ki jo je vizionarski arhitekt za Ljubljano v resnici načrtoval.

Fotografa Matevža Paternostra (roj. 1979) pri njegovem delu najizraziteje definirata dva miljeja – dediščina in arhitektura. Kot muzejski fotograf se zaveda, da dediščine, tako premične kot nepremične, ni mogoče zgolj dokumentirati, temveč je treba skozi fotografijo interpretirati njeno pojavnost ter zajeti vizualno bistvo njenega sporočila in zapis časa, ki jo je izoblikoval. To še posebej velja za arhitekturo, naj gre za stavbne spomenike ali za sodobne arhitekturne stvaritve, na katerih Paternoster vzporedno gradi svoj fotografski opus v sodelovanju s številnimi domačimi in tujimi arhitekturnimi biroji.

Fotografije, posnete v zadnjih treh letih, so v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane pospremile razstavne projekte Plečnikove hiše.

Objavljeno: 16. 1. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se