Ljubljana
MGML

Plečnikova Ljubljana za vpis na Unesco seznam

Plečnikova stavbna in urbanistična arhitektura v Ljubljani se od včeraj uradno poteguje za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine!

None

"Nominacija vključuje spomeniško območje z izbranimi stavbnimi in urbanističnimi ureditvami, ki je nastalo v strnjenem obdobju med obema svetovnima vojnama kot rezultat Plečnikovega dela. Arhitekt je pri svojih zasnovah izhajal iz že grajenega mesta ter ga, upoštevajoč njegove kvalitete, topografske danosti prostora in arhitekturne dosežke preteklih dob, povezal in nadgradil v prepoznavno celoto, ki je danes znana kot Plečnikova Ljubljana," so zapisali na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, ki vodi projekt priprave nominacije.

Nominacijo sestavlja šest sklopov: vodna os mesta z nabrežji Ljubljanice z mostovi, od Trnovskega pristana do Zapornice, kopenska os z Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico in Kongresnim trgom s parkom Zvezda, ureditev arheološkega parka Rimski zid, Plečnikove Žale ter cerkvi v sv. Mihaela in sv. Frančiška Asiškega.

S strani Muzej in galerije mesta Ljubljane je pri pripravi nominacije sodelovala Ana Porok, odgovorna kustosinja za Plečnikovo dediščino, po dogovoru z Ministrstvo za kulturo pa se za potrebe nominacije uporabljajo fotografije Matevža Paternostra in fotografsko gradivo iz Plečnikove zbirke MGML.

Več o statusu nominacije bo znano predvidoma julija prihodnje leto, ko bo odbor za svetovno dediščino prvič obravnaval nominacijo.

Objavljeno: 24. 1. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se