Ljubljana
MGML

J. Plečnik – Wien, Praha, Ljubljana

Kolekcija s potencialom za dvig kulturnega nivoja v segmentu spominkov.

Dragi prijatelji, občudovalci Plečnikovega dela in sodobnega slovenskega oblikovanja, predstavljamo vam novo linija uporabnih predmetov in spominkov Ljubice Čehovin - Sune!

Okno Plečnikovega kabineta
Okno Plečnikovega kabineta © Klemen ILOVAR

»J. Plečnik – Wien, Praha, Ljubljana« je linija produktov, ki vsebinsko in konceptualno izhaja iz predhodne avtoričine zbirke »Zajtrk s Plečnikom«; posvečena je ustvarjalnemu duhu Jožeta Plečnika kot umetnika svetovnega kova, ki je deloval na Dunaju, v Pragi in Ljubljani ter je bil pomemben za razvoj moderne arhitekture in oblikovanja v Evropi, ne zgolj v Sloveniji. Mojstrova podoba, silhueta sprehajajočega se someščana, ki je bila včasih majhen piktogram, je osrednji motiv, centralna figura te nove linije, ki je zelo barvita. Gre za mešanico "alkemičnih" barv, ki jih lahko vidimo na okroglih steklih oken v kabinetu Plečnikove hiše v Trnovem, ter značilnih barv fasad v Ljubljani, Pragi in na Dunaju. Barve opeke, kamna, asfalta, vode.

Kolekcija ima potencial za dvig kulturnega nivoja v segmentu spominkov in bo poskusila vstopiti v domače in tuje muzeje, specializirane trgovine in na svetovni splet ter Jožeta Plečnika tako približati širšemu krogu ljudi. Hkrati bo pozornost usmerila v oblikovalce oz. avtorje, v položaj oblikovanja in avtorskega premisleka, v pomen obrtniškega znanja, tradicije in negovanja spomina, pa tudi kulture odnosa do dediščine in zavedanja pomena izraza »trajnostno« v današnji pop kulturi.

Novo linijo sestavljajo papirnati izdelki (dnevnik A5, beležka A6 in dvojni notes), zložljiva podloga za posedanje, prevleka za kolesarski sedež, obesek za ključe ter nakit (broška in značka). 

Na voljo v Muzejski trgovini, Plečnikovi hiši in spletni strani plecnik.shop


Vljudno vabljeni v Plečnikovo hišo v Trnovem, kjer bo kolekcija »J. Plečnik – Wien, Praha, Ljubljana« na ogled do 1. novembra 2020. 

Objavljeno: 15. 10. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se