Ljubljana
MGML

Jože Plečnik in Praga

Krakovski nasip, 26. 10. 2020–26. 11. 2020

Razstava Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike

Ureditev stopnišča na Praškem gradu
Ureditev stopnišča na Praškem gradu © Arhiv Praškega gradu

Od ponedeljek, 26. 10. 2020, dalje bo na Krakovsken nasipu na ogled razstava Jože Plečnik in Praga. Razstava avtorja Vladimírja Šlapeta, profesorja arhitekture na Češkem in enega najbolj znanih čeških arhitektov, je nastala na pobudo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. 

Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega, pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov. Na to pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja opozarja razstava. 22 panojev z izrednimi fotografijami, kratkimi opisi in citati sodobnikov ter Plečnikovih interpretov bo sprehajalcem ob Ljubljanici mesec dni bogatilo izkušnjo in vedenje o arhitektu Jožetu Plečniku.

Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Ljubljani, je ob tej priložnosti zapisal: »Zelo sem vesel priložnosti, ki se je ponudila Veleposlaništvu Češke republike v Ljubljani, da kljub težkim časom, ki jih je povzročila pandemija COVIDA–19, prikliče v spomin ikono češko-slovenskih kulturnih odnosov – Jožeta Plečnika in na ta način podpre kulturno življenje v Ljubljani in Sloveniji. Verjamem, da je kultura vedno spodbuda, ki v kriznih časih prevzame še pomembnejšo vlogo, saj nam pomaga premagovati ovire in ohranjati pozitiven pogled na svet.«


Objavljeno: 23. 10. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se