Ljubljana
MGML

Navdihujoča zgodba o prijateljih Finžgarju in Plečniku se izteka

Razstava na ogled le še do nedelje, 7. marca.

Za ogled v živo pohitite v Plečnikov hišo. Če vam to ne uspe, imamo dobro novico: razstava je bogato video dokumentirana.

F.S. Finžgar v svoji hiši na Pleteršnikovi, 1933
F.S. Finžgar v svoji hiši na Pleteršnikovi, 1933 © dLib.si

Možnosti za vodene oglede po razstavi Finžgar in Plečnik v živo ni bilo. To smo v Plečnikovi hiši  nadomestiti s spletnimi vsebinami: z avtorjem razstave smo posneli vodstvo (2. video), o osebnih spominih na Finžgarja in Plečnika pa smo povprašali nekoga, ki je oba protagonista spoznal v času svojega otroštva.

NOVO na spletu: Dr. Janez Bogataj o iskrenem in spoštljivem prijateljstvu med arhitektom Plečnikom in župnikom Finžgarjem. 


Mag. Marijan Rupret vodi po razstavi in pripoveduje, kako je iz korespondence med Finžgarjem in Plečnikom (pisma hrani NUK) razkril do danes še nepoznane detajle globokega prijateljstva med sosedoma iz Trnovega.


Dr. Janez Bogataj deli svoje bogate otroške spomine na Finžgarja, med katerimi je tudi citat, ki ga je Finžgar kot Bogatajev stari stric zapisal v nečakovo spominsko knjigo: Pogumno v svet nameri svoj korak, a glej, da res pošten bo vsak.



In še napoved prihodnje razstave: od petka, 19. marca 2021, bo v Plečnikovi hiši na ogled nova razstava, na kateri bomo predstavili dela arhitekta Franca Tomažiča (1899-1968). Tomažič je bil Plečnikov učenec, prvi diplomant Plečnikove arhitekturne šole ter njegov prvi asistent. Želim izvedeti več.

Objavljeno: 3. 3. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se