Ljubljana
MGML

Plečnikova hiša je del Čebelje poti

Vabljeni k udeležbi!

Mednarodna konferenca: Urbano čebelarstvo - Pot k celostni preobrazbi v zelena trajnostna mesta

None
© Primož Kolenc

Plečnikova hiša je članica Čebelje poti, ki so jo v MOL zasnovali in odprli leta 2016 kot eno od aktivnosti v okviru projekta Zelena prestolnica Evrope. Čebelja pot je postala sinonim za vse dejavnosti, povezane s čebelami in čebelarstvom v Ljubljani. Gre za pot, ki povezuje mesto in podeželje v celoto. Obiskovalci tako s sprehodom po poti lahko doživijo Ljubljano z drugačnega vidika – spoznajo kulturno in naravno dediščino, povezano s čebelarstvom v Ljubljani, so priča aktivnim čebelarskim procesom, pa tudi okušajo in kupujejo med in druge vrste čebeljih pridelkov.

Na južni strani zimskega vrta Plečnikove hiše smo v letošnjem letu v želji po ohranitvi čebel zasadili vrt medovitih rastlin, tudi kot znak podpore urbanemu čebelarstvu ter v spomin na raznoliki vrt, ki ga je Plečnik nekoč imel.

Zaradi številnih škodljivih posegov v okolje se življenjski prostor čebel iz leta v leto bolj spreminja. Čebele tako izgubljajo dobro pašo, ki je pogoj za njihovo preživetje in hkrati osnova za urbano čebelarjenje. Z ureditvijo manjšega medovitega vrta ali zasaditvijo posameznih medovitih rastlin lahko pomagamo pri preživetju naše kranjske čebele.

Katere rastline sploh so medovite rastline? To so vse tiste rastline, ki s svojimi sladkimi izločki (medičina ali mana), nekatere tudi s cvetnim prahom, predstavljajo hrano čebel. Takšnih rastlin raste v Sloveniji približno 1000.

Naš medoviti vrt bo skozi vse leto čebelam okoliških čebelarjev predstavljal vsaj delček hrane, vsem nam pa je lahko navdih za posaditev medovitih rastlin doma.


Vabimo vas, da se udeležite konference: Urbano čebelarstvo - Pot k celostni preobrazbi v zelena trajnostna mesta, ki bo potekala 11. 5. 2021. Program konference je v prilogi, podrobnejši podatki pa so objavljeni na spletni strani BeePathNeta.

Na kratko o programu konference: Uvodoma bodo ugledni mednarodni govorniki iz URBACT-a, Organizacije za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov (FAO) in APIMONDIE predstavili razvojne trende. V drugem delu konference bomo predstavili prenos uspešne prakse ljubljanske ČEBELJE POTI, ki je postala mreža deležnikov, turistična in izobraževalna pot, izobraževalni program ter "možganski trust" in "inkubator" za razvoj novih podjetniških idej, v pet EU mest: Amarante, Portugalska, Bydgoszcz, Poljska, Cesena, Italija, Hegyvidék, Madžarska in Nea Propontida, Grčija. Sledila bo okrogla miza o vplivu projekta BeePathNet na urbano čebelarstvo v Ljubljani, konferenco pa bomo zaključili s pogledom onstran BeePathNet – naproti mreži čebelam prijaznih mest.

Konferenco bomo organizirali v hibridni obliki – fizični in spletni. Fizični del konference bo potekal v kulturnem in kongresnem centru Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana, Slovenija.

Udeležba je brezplačna. Prijava je obvezna za vse udeležence. Za prijavo kliknite TUKAJ.

Bodimo čebelam prijazni!


Objavljeno: 7. 5. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se