Ljubljana
MGML

Razstava sodobnega nakita

V Plečnikovi hiši po Plečnikovem navdihu

Nekonvencionalni funkcionalizem ujet v nakit oblikovalke Neže Žehelj.

None

Vabljeni na razstavo sodobnega nakita oblikovalke Neže Žehelj. Otvoritev bo v petek, 21. 5., od 15.00 do 18.00 v Plečnikovi hiši. 

Kamen je zelo prefinjena in nepričakovana izbira, ko govorimo o izdelovanju nakita. Je pa prepričljiva. Po navadi kamen povezujemo z nečim obstojnim, močnim a hkrati elegantnim, še posebej marmor. Jože Plečnik, najznamenitejši slovenski arhitekt, je večino svojega opusa prepletel s kamnom. Njegova arhitektura slovi kot brezčasna, inovativna in nadvse klasična obenem. Njegove značilne oblike še danes navdihujejo vse vrste umetnikov. 

Tudi avtorica razstave Neža Žehelj je za vzor vzela Plečnika in njegovo monumentalno arhitekturo. Ob pogledu na notranjost Plečnikove stavbe sedanje Zavarovalnice Triglav, jo je prevzela oblika in izgled stebrov. Navdušila jo je elegantna oblika, mistika in polnost artefakta. Na podlagi tega je začela kolekcijo marmornega nakita. Prvi izdelani kos je bila broška, v obliki stebra, katerega forma in funkcija simbolizirata stabilnost, trajnost, prefinjenost in podporo. Iz slovenskega marmorja Lesno Brdo je umetnica oblikovala zakrivljeno, stebru podobno obliko in s tem povezala umetnost oblikovanja nakita s slovensko kulturno dediščino. 

Poleg osnovnega materiala kolekcije, marmorja, je tej trdni, gladki, lesketajoči se kamnini oblikovalka dodala zlat in srebrn okvir. S tem je tehnološko inovativni ideji dodala svoj značilni umetniški izraz, ki združuje brezčasno eleganco in na videz neobičajne oblikovne rešitve. Kombinacijo kamnine in kovine je uporabila za najrazličnejše kose nakita. Iz osnovne ideje, ki jo predstavlja broška, je umetniški izraz razširila na uhane, prstane, ogrlice in gumbe. Za nameček je klasičnosti materialov dodala nepričakovane barvne tone, ki nas popeljejo od tradicionalnega k abstraktnem.

Objavljeno: 17. 5. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se