Ljubljana
MGML

Spominsko vodstvo po Hribarjevi Ljubljani

»Manj strašna noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim solncem sužnji dnovi.«

V spomin na življenje in delo Ivana Hribarja vas ob 83. obletnici njegove tragične smrti vabimo na voden sprehod po Hribarjevi Ljubljani.

Četrtek
18
Apr 2024
Čas: 17:00–19:30
Lokacija: Pred Mestno hišo.
Odrasli, študenti, seniorji
Batičev portret Hribarja v vhodni veži Vile Zlatica
Batičev portret Hribarja v vhodni veži Vile Zlatica © Andrej Peunik / MGML

6. aprila 1941 so sirene Ljubljančanom naznanile začetek druge svetovne vojne na Slovenskem. Samo 5 dni kasneje je italijanska fašistična armada zakorakala v Ljubljano in izobesila svoje zastave po vseh pomembnejših zgradbah. Medtem ko se je kraljeva jugoslovanska vojska predala brez resnega organiziranega odpora, pa Ivan Hribar tega ni bil pripravljen narediti. 18. aprila 1941 je devetdesetletni starec svoje nestrinjanje s fašistično okupacijsko oblastjo izkazal s samomorom. V svojem poslovilnem pismu je svoje namene in neodobravanje nove oblasti obrazložil s citatom Franceta Prešerna: »Manj strašna noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim solncem sužnji dnovi.«

V spomin na življenje in delo Ivana Hribarja vas vabimo na voden sprehod po Hribarjevi Ljubljani. Zbrali se bomo 18. aprila 2024, točno 83 let po dnevu smrti legendarnega ljubljanskega župana. Zbrali se bomo pred stopnicami Mestne hiše in se od tam sprehodili čez mesto ter obudili spomin na vse mestne pridobitve, za katere je najbolj zaslužen prav Hribar. Čez Tivoli se bomo sprehodili do Rožnodolske vile Zlatica, kjer se bomo posvetili nekoliko bolj osebni plati njegovega življenja in vlogi njegove hčerke, partizanke Zlate Hribar, ki se je po Hribarjevi smrti tudi sama kot bolničarka borila proti okupatorju.

Pred Mestno hišo se zberemo ob 17.00, zaključili bomo v Rožni dolini najkasneje ob 19:30. Ker je število mest omejeno, vas vljudno prosimo, da si že pred ogledom zagotovite mesto v skupini. Rezervacije so možne po e-pošti na naslovu vila.zlatica@fsk.si ali po telefonu na številki 040 835 775.

Cena celotnega programa je 12 €, oziroma 10 € za študente, upokojence, dijake in brezposelne. Če se udeležite samo vodstva po Ljubljani brez ogleda vile, je cena 8 €, znižana tarifa pa 6 €. Plačila so možna samo z gotovino.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Vila Zlatica • Odrasli
Sob
11
Maj 2024
Literarni dogodek, Prireditev na prostem, Voden ogled
Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Zbirno mesto: Mestna hiša, Stritarjev trg 2 • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
7
Jun 2024
Literarni dogodek, Prireditev na prostem, Voden ogled
Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se