Ljubljana
MGML

Po sledeh Ivana Hribarja: Od Mestne hiše do Vile Zlatica

Pot nas bo vodila skozi mestno jedro, mimo znamenitih stavb in lokacij, ki so bile priče Hribarjevih reform in vizionarskih projektov.

Sprehod po Ljubljani v času in prostoru enega najvplivnejših županov.

Sobota
26
Okt 2024
Čas: 11:00–13:30
Lokacija: Pred Mestno hišo (Mestni trg, 1) se zberemo ob 10.00, zaključili bomo v Rožni dolini (Cesta 27. aprila, 47) najkasneje 12:30.
Odrasli, študenti, seniorji
Po sledeh Ivana Hribarja: Od Mestne hiše do Vile Zlatica
© Aneja Kralj

Vabimo vas na sprehod po Ljubljani, ki vas bo popeljal po sledeh enega najvplivnejših županov našega mesta, Ivana Hribarja. Sprehod bomo začeli pred Mestno hišo, kjer je Hribar dolga leta kot župan oblikoval prihodnost Ljubljane. Ivan Hribar (1851 – 1941) je bil izjemna osebnost, ki je pustila neizbrisen pečat v političnem, družbenem in kulturnem življenju Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Njegova karizma, zavzetost in neomajna predanost Ljubljani so ga postavili v ospredje med najbolj aktivnimi župani v zgodovini našega mesta.

Kot politik, pesnik, prevajalec, publicist in podjetnik je Hribar Ljubljani dal novo identiteto ter jo dvignil na raven pravega evropskega mesta. Njegova prizadevanja za napredek naroda in mesta, kljub političnim bojem in diskreditacijam, so pustila trajen pečat. Bil je svetovljan, aktivist in idealist, ki se ga spominjamo tudi kot zavednega Slovana, katerega želja po povezovanju Slovanov je bila delno tudi uresničena.

Na sprehodu bomo odkrivali pomembne zgodovinske točke, kjer je Hribar oblikoval svojo vizijo Ljubljane. Pot nas bo vodila skozi mestno jedro, mimo znamenitih stavb in lokacij, ki so bile priče Hribarjevih reform in vizionarskih projektov. Pot bomo zaključili v Vili Zlatica, kjer je Hribar živel s svojo družino. Danes je Vila Zlatica edinstven muzej meščanstva, slovanstva in secesije, ki ponuja vpogled v življenje in delo tega izjemnega župana.

Pridružite se nam na tem posebnem sprehodu in spoznajte Ljubljano skozi oči njenega velikega župana, Ivana Hribarja. Veselimo se vaše družbe!

Pred Mestno hišo (Mestni trg, 1) se zberemo ob 10.00, zaključili bomo v Rožni dolini (Cesta 27. aprila, 47) najkasneje 12:30.

Ker je število mest omejeno, vas vljudno prosimo, da si svojo udeležbo na dogodku zagotovite s predhodno rezervacijo. Rezervacije so možne preko e-pošte na naslovu vila.zlatica@fsk.si ali pa pokličite na telefonsko številko +386 40 835 775.

Cena celotnega programa znaša 12,00 €, oziroma 10,00 € za študente, upokojence, dijake in brezposelne.

Sob
14
Sep 2024
Literarni dogodek, Prireditev na prostem, Voden ogled
Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
27
Sep 2024
Voden ogled
Vila Zlatica • Odrasli
Sob
28
Sep 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Pred Mestno hišo (Mestni trg, 1) se zberemo ob 10.00, zaključili bomo v Rožni dolini (Cesta 27. aprila, 47) najkasneje 12:30. • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
12
Okt 2024
Voden ogled
Vila Zlatica • Odrasli
Pet
18
Okt 2024
Literarni dogodek, Prireditev na prostem, Voden ogled
Zbirno mesto: Prešernov spomenik na Prešernovem trgu • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se