Ljubljana
MGML

Hribarjeva Vila Zlatica odpira svoja vrata

Poklon dediščini Ivana Hribarja

S prenovo Hribarjeve Vile Zlatica je uresničena zadnja volja njegove hčere dr. Zlatice Hribar – to je avtentična  predstavitev izjemne dediščine njenega očeta.

Zlatica Hribar, maturantka, na domačem vrtu leta 1932
Zlatica Hribar, maturantka, na domačem vrtu leta 1932 © Arhiv MGML

Hribarjeva hčerka Zlatica Hribar (1913–2000) je vse svoje življenje skrbela za to, da se je spomin na njenega očeta ohranjal. Večino družinske dediščine je poklonila Mestnemu muzeju Ljubljana, vilo pa je podarila slovenski državi, ki je lastništvo prenesla na mesto. Leta 2018 je bila Vila Zlatica razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena.

V vili je bila med leti 2016 in 2020 izvedena obnova; ohranjeni so stavbno pohištvo in vsi leseni elementi, parket, lončene peči, teraco, kovinski elementi in stenske poslikave. Oživitev ambientov knjižnice in družinske sprejemnice domovanja družine Hribar s postavitvijo stalne razstave pomeni uresničitev zadnje volje dr. Zlatice Hribar in poklon izjemni dediščini njenega očeta Ivana Hribarja.

Vila svoja vrata odpira v nedeljo, 9. maja! Na otvoritveni dan vas vabimo na brezplačne obiske z vodstvi po vili. Termini polurnih ogledov z vodičem bodo v nedeljo potekali vsake pol ure od 13.00 do 17.30. Vodstva so omejena na 5 ljudi.
Udeležba na vodstvu je možna le ob vnaprejšnji najavi na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. 

Od torka, 11. maja, dalje bodo vodeni ogledi potekali vsak dan od torka do nedelje, vsako polno uro med 10.00 in 17.00.

Vljudno vabljeni!

Objavljeno: 26. 4. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se