Ljubljana
MGML

Prenovljena Hribarjeva Vila Zlatica je odprla svoja vrata

Slavnostno odprtje ob dnevu miru in prazniku Ljubljane – mesta heroja

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, dr. Andreja Rihter, direktorica Mednarodne ustanove – Forum slovanskih kultur, Jerneja Batič, vodja projekta obnove Vile Zlatica in dr. Irena Žmuc, avtorica stalne razstave Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo, so s prerezom traku slavnostno odprli prenovljeno Hribarjevo Vilo Zlatica.
Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, dr. Andreja Rihter, direktorica Mednarodne ustanove – Forum slovanskih kultur, Jerneja Batič, vodja projekta obnove Vile Zlatica in dr. Irena Žmuc, avtorica stalne razstave Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo, so s prerezom traku slavnostno odprli prenovljeno Hribarjevo Vilo Zlatica. © Andrej Peunik / MGML

Vila Zlatica je bilo nekoč domovanje enega najbolj pomembnih županov, kar jih je mesto Ljubljana imelo v vsej svoji zgodovini. Prenovila jo je Mestna občina Ljubljana, upravljalec vile je Muzej in galerije mesta Ljubljana, svoj novi sedež pa ima v vili Mednarodna ustanova – Forum slovanskih kultur. Odprtja so se poleg dedičev Ivana Hribarja in njegove žene Marije Hribar, udeležili veleposlaniki slovanskih držav ter odgovorni za prenovo vile.

Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je v svojem govoru med drugim poudaril: »Pomen župana Hribarja, ki je začel s prenovo popotresne Ljubljane in se je kot svobodomiselni liberalec z velikimi črkami zapisal v gene našega mesta, je nemerljiv. Hribar je bil človek, ki je imel izreden posluh za razvoj in tehnološki napredek. Pomenljiva je njegova izjava: »Dvajseto stoletje bo stoletje elektrike«. Z vodilom napredka je v času njegovega županovanja širil razvoj Ljubljane v vseh smereh. Poleg njegove materializirane zapuščine, pa ne smemo spregledati njegove duhovne in kulturne veličine. Ob tem lahko samo omenimo, da je med drugim prevedel La-Fontainove basni v slovenski jezik. Bil je začetnik zbirke umetniških del mestne občine, zbirka naših impresionistov je osnova zbirk v Mestnem muzeju in Narodni galeriji

Ivan Hribar je bil neutruden zagovornik Zedinjene Slovenije in združitve južnih Slovanov v skupno državo. Bil je nosilec častnih priznanj carske Rusije, Kraljevine Srbije in Kraljevine SHS ter veleposlanik Kraljevine SHS na Češkoslovaškem. Lahko rečemo, da je bila slovanska duša vtkana v njegovo bit. Prav zaradi teh dejstev je danes v Vili Zlatici domovanje Mednarodne ustanove - Forum slovanskih kultur. »Zaupanje med lokalno skupnostjo, kulturno institucijo in mednarodno ustanovo je redkost. Ne le v Sloveniji, ampak tudi v mednarodnem prostoru. Naše sožitje je začetek novega poglavja. Vez med nami pa je Ivan Hribar. Podobno kot je to počel on, Forum gradi mostove in oživčuje kreativnost slovanskih kultur. To je prikazano tudi na občasni razstavi z naslovom IZMENJUJEMO – POVEZUJEMO - OŽIVČUJEMO – PROMOVIRAMO – USPOSABLJAMO: Od Hribarja do Foruma slovanskih kultur je povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur.

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana pa je izpostavil, da je njihov interes vselej narediti nekaj, na smo lahko ponosni in pokažemo celemu svetu. Prenovljena Vila Zlatica to zagotovo je. »Kar me veseli je, da nudi tako delovno okolje, kot tudi okolje, v katerem se bo lahko uživalo. Naj vila dolgo služi svojemu namenu,« je svoj govor sklenil Janković.


Od torka, 11. maja 2021, bodo vodeni ogledi v Vili Zlatica potekali vsak dan od torka do nedelje, vsako polno uro med 10.00 in 17.00. Ogled vile je možen le z vodstvom in ob vnaprejšnji najavi na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.  

Objavljeno: 10. 5. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se